AnasayfaYönetişim ve KentlerYerel Yönetimler

11 İl ve 61 İlçeyi Kadın Belediye Başkanları Yönetecek

11 İl ve 61 İlçeyi Kadın Belediye Başkanları Yönetecek

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nin resmi olmayan sonuçlarına göre 11 ili kadın belediye başkan adayları kazandı. Aydın, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep ve Tekirdağ olmak üzere beş büyükşehri kadın belediye başkanları yönetecek.

Beş büyükşehir ve altı il belediyesi, kadın belediye başkanlarının yönetimine geçti. Gaziantep’te Fatma Şahin ve Aydın’da Özlem Çerçioğlu koltuğunu korudu. Tekirdağ’da Candan Yüceer, Diyarbakır’da Ayşe Serra Bucak, Eskişehir’de de Ayşe Ünlüce Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuklarını kazandı. Fatma Şahin AKP, Ayşe Serra Bucak DEM Parti, diğer adaylar ise CHP listelerinden seçildi.

CHP, tarihinin en fazla kadın adayını çıkaran , büyükşehirlerde 5, il belediyelerinde ise 6 kadın aday gösterdi. Büyükşehir ve illerde en çok kadın adaylara yer veren DEM Parti oldu. Resmi bildirimlere göre DEM Parti’nin 8 büyükşehirde ve 27 il belediyesinde kadın adayı var. En yüksek kadın aday oranına 146 bölgede aday gösteren TİP ulaştı. AKP ise oransal olarak en az kadın aday gösteren siyasi parti oldu.

Ağrı, Afyonkarahisar, Batman, Bilecik, Edirne ve Siirt de kadın belediye başkanlarının kazandığı il belediyeleri oldu. DEM Parti’nin listelerinden seçime giren isimlerden Hazal ArasAğrı’da, Gülüstan Sönük Batman’da, Sofya Alağaş Siirt’te seçilen adaylar oldu.

CHP’nin Afyonkarahisar adayı Burcu Köksal, Edirne adayı Filiz Gencan Akın ve Bilecik adayı Melek Mızrak Subaşı da seçimi kazanarak il belediyelerini CHP adına yönetecek kadın isimler oldu.

İstanbul’da üç, Ankara’da tek kadın aday kazandı.

İstanbul Bakırköy’de Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Üsküdar’da Sinem Dedetaş, Maltepe’de Esin Köymen CHP listelerinden girdikleri seçimi önde tamamladı.

Ankara’da tek kadın belediye başkanı AKP Akyurt adayı Hilal Ayık olurken, İzmir’de Çeşme Lal Denizli’ye, Foça Saniye Fıçı‘ya, Karabağlar Emine Helil İnay Kınay‘a, Karaburun İlkay Girgin Erdoğan‘a, Karşıyaka Behice Yıldız Ünsal‘a, Kınık Sema Bodur‘a, Konak Nilüfer Çınarlı Mutlu‘ya, Selçuk Filiz Ceritoğlu‘na emanet edildi. İzmir’deki bütün kadın adaylar CHP’nin listelerinden seçildi.

Adana Seyhan’da CHP’nin adayı Oya Tekin seçimleri kazanırken, Antalya Akseki’de İlkay Akca, Korkuteli’de Saniye Caran CHP’den girdiği yarışı kazandı. İbradı Belediye Başkanı ise AKP adayı Hatice Sekmen oldu.

Zehra Özyol, Amasya-Gümüşhacıköy; Zehra Konakcı, Eskişehir-Çifteler; Gülşah Durbay, Manisa- Şehzadeler; Berrin Uğurlu, Ayfonkarahisar-Evciler; Birsen Çelik, Denizli-Bozkurt; Şeniz Doğan, Denizli-Merkezefendi; Hatice Gençay, Aydın-Didim; Gonca Köksal, Muğla-Menteşe; Nergiz Karaağaçlı, Tekirdağ-Malkara belediye başkanı seçildi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: