AnasayfaEkolojiKüresel Isınma

Avustralya, 2050 yılına kadar her yıl ekstrem deniz seviyesi olayları ile karşı karşıya kalacak!

Avustralya, 2050 yılına kadar her yıl ekstrem deniz seviyesi olayları ile karşı karşıya kalacak!

Avustralya, etrafını çevreleyen okyanuslara bağlı bir kıta ülkesidir. Bilimsel raporlara göre ise iklim değişikliği, denizleri ve buzları benzeri görülmemiş bir oranda değiştiriyor. Peki bu ne anlama geliyor?

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) geçtiğimiz günlerde Monako’da bir rapor paylaştı. Daha sıcak, daha asitli ve daha az verimli denizlerle ilgili kesin bilimsel kanıtlar sunuldu. Buzullar ve buz tabakaları hızla eriyerek deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Avustralya için olan çıkarımlar ise oldukça ciddi çünkü yüzyılda bir kez olan ekstrem deniz seviyesi olayları, 2050 yılına kadar dünyanın birçok kıyı bölgesinde meydana gelecek. Ancak sera gazı emisyonlarındaki belirgin azalmalar, okyanuslardaki ve kriyosferdeki (donmuş kutup ve dağ bölgelerindeki) en kötü zararları önleyebilir.

Değişen İklimde Okyanus ve Kriyosfer Özel Raporu, Paris Anlaşması uyarınca iklim değişikliği kaynaklı buzul erimesi ve okyanus ekosistemi değişikliklerinin insanlar, hayvanlar ve ekosistemler üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Rapor, yaklaşık 7.000 bilimsel makaleyi değerlendiren ve 30.000’den fazla inceleme yorumuna cevap veren “36 ülkeden 104 yazar ve inceleme editörü” tarafından 2 yılda tamamlandı.

Geçtiğimiz yüzyılda küresel deniz seviyeleri yaklaşık olarak 15 cm yükselmişti. Ancak rapor, denizlerin normale göre iki kat daha hızlı bir şekilde (yılda 3,6 mm) – yükseldiğini gösteriyor.

IPCC’nin tahminleri 2014 yılı Okyanus Raporu’ndan bile daha korkunç. Eriyen Antarktika buz tabakası, denizlerin 2100 yılına kadar olan tahmini seviyelerini %10’dan fazla yükseltti. Antarktika, 5 yıl önceye göre bile düşünüldüğünden daha hızlı bir şekilde değişiyor.

Bazı değişiklikler kaçınılmaz bir durumda ve bunlara uyum sağlamak zorundayız. Ancak rapor, hâlen devam eden seçimler hakkında güçlü bir mesaj veriyor. Avustralya’daki ekstrem deniz seviyesi olayları, bazı yerlerde olan kıyı topluluklarını ve altyapıları olumsuz etkiliyor. Yükselen okyanus seviyelerinden korunmak için sera gazı salınımının belirgin bir şekilde azaltılması gerekiyor ve bu 10 yıldan fazla zaman alabilir. Ayrıca, Avustralya’nın kıyılarındaki balıkçılık potansiyelinin de bu yüzyılda düşmesi bekleniyor.

Kaynak