AnasayfaÇevresel KalkınmaAtık ve Tüketim

Okyanus temizleme aracı, plastikleri ortadan kaldırıyor!

Okyanus temizleme aracı, plastikleri ortadan kaldırıyor!

Hollandalı bilim insanları ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ocean Cleanup tarafından tasarlanan devasa boyutlardaki yüzen araç, Büyük Pasifik Çöp Alanı’ndaki plastikleri başarıyla yakaladı ve ortadan kaldırdı!

Ocean Cleanup, 7 yıldır plastik atık kriziyle savaşacak bir araç üzerinde tasarım çalışmaları yapıyordu. Geliştirilen yeni araç, uzun şerit halindeki parçası ile kartonlar, sigara kutuları ve bırakılmış olta takımları gibi oluşan birikintileri yakalayıp tutabiliyor.

Ocean Cleanup’ın kurucusu ve CEO’su olan Boyan Slat, Rotterdam’daki bir konferansta şu açıklamalarda bulundu: “Bugün, plastikleri yakaladığımızı sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum!”

Ocean Cleanup, bir milimetre boyutlarındaki mikroplastiklerin ve deniz hayatı için zarar verici olan hayalet ağların da araç tarafından yakalanabilmesinin yanı sıra bu projeyi büyütmek istediklerini de belirtti. Öncelik olarak ise Büyük Pasifik Çöp Alanı’nın yarısını ortadan kaldırmayı hedefliyorlar.

Temizleme cihazı, yüzeyin altına düşen U şeklinde bir bariyere sahip ve akım harekete geçtikçe, ağ içine kayan nesneleri yakalıyor. Ayrıca balıklar altında etkilenmeden yüzebiliyor.

Kaynak