AnasayfaGirişimcilikUlaşım

Bambu Yapımı Çevre Dostu Bisiklet

Bambu Yapımı Çevre Dostu Bisiklet

Ganalı bir kadın girişimci tarafından, bambu yapımı çevre dostu bisiklet üretildi. Bu bisiklet, Afrika’dan tüm dünyaya yayıldı.

bernice-dapaah-ghana_idema

Ganalı (Afrika) kadın girişimci Bernice Dapaah, Gana’nın ulaşım anlayışını değiştiren bambu bitkisi yapımı bisiklet üretti.

Dapaah, lise yıllarında “Okulu bitirdikten sonra, yerel kaynaklarımızı kullanarak ne yapabilirim?” sorusuyla yola çıkmış ve doğa dostu bisiklet fikrini bulmuş.

Bisikletin iskelet kısmı tümüyle geri-dönüştürülebilir. Kullanılan her bir bambu için ise on bambu ekimi yapılıyor. Böylece, sürdürülebilirlik sağlanıyor.

Bambu-bisiklet-gana_idema

Çalışanlar, bisikletin ana kısmı üzerine kendi tasarımlarını uyguluyor; dolayısıyla, hiçbir bisiklet birbirinin aynısı olmuyor, her bisiklet kendine özgü olarak ortaya çıkıyor.

Dapaah şimdiye kadar 35’ten fazla genci eğitmiş; bunlardan bazıları ise engelli.

 

gana-bisiklet_idema

Bisiklet satışları sayesinde hem çalışanlar kazanıyor, hem de yerel topluluğa bisiklet bağışı yapılıyor. Bu sayede, çocuklar okula rahatlıkla gidip gelebiliyorlar.

Bernice Dapaah, yarattıkları sosyal etkiden ötürü çok mutlu olduklarını dile getiriyor. Şimdilerde ise yalnızca Gana’da değil, tüm dünyada bu bisikletler kullanılıyor.