AnasayfaGenel

Bir Diğer Adıyla STK…!

Bir Diğer Adıyla STK…!

Alan Fowler’ın ‘Dengeyi Vurgulama: Sivil Toplum Örgütlerinin Uluslararası Kalkınmadaki Etkinliğini Arttırmak İçin Bir Kılavuz’ kitabı bazı sivil toplum kuruluşlarının ‘gönüllülüğün ilkelerinden ve değerlerinden ilham almadığını’ ortaya koyuyor.

Büyük Britanya’nın Uluslararası STK Eğitim ve Araştırma Merkezi’nden Alan Fowler’ın ‘’Dengeyi Vurgulama: Sivil Toplum Örgütlerinin Uluslararası Kalkınmadaki Etkinliğini Arttırmak İçin Bir Kılavuz’’ adlı kitabındaki notu dikkat çekiyor. Fowler, genellikle ‘Öncül STK’ları’ tanımlamak için dünya çapında kullanılan kısaltmaların listesini derledi.

İşte o listeden önemli noktalardan bazıları şunlar:

BRINGO (Evrak Çantalı STK) : Bu STK tipi, iyi yazılmış bir teklif taşıyan bir evrak çantasından başka bir şey değildir.

CONGO (Ticari STK): Tekliflere katılmak, sözleşmelerin kazanılmasına yardımcı olmak ve vergilendirmeyi azaltmak için işletmeler tarafından kurulan STK’lardır.

GRINGO ( Hükümet tarafından kurulan ve işletilen STK) :Bu gerçek STK’ların eylemlerini sayma fonksiyonu ile QUANGO’nun bir çeşididir. Afrika ülkelerinde oldukça yaygındır.

MANGO (Mafya STK) : Kara para aklama, uygulama ve koruma çeşitliliği hizmetleri sunan illegal işler yapan bir STK türüdür. Doğu Avrupa’da oldukça yaygın olarak görülür.

MONGO (Kişisel STK ): Bir bireyin kişisel mülkü olan STK’lardır ve bu türde genellikle bireyin kendi egosu hâkimdir.

PANGO (Parti STK): Bir sivil toplum örgütü olarak giyinen, mağlup olmuş veya yasaklanmış bir siyasi parti veya politikacı olarak görülür. Orta Asya ve Hint-Çin türlerinde yaygındır.

QUANGO (Yarı STK) : Genellikle daha iyi hizmet koşulları sağlamak ya da siyasi mesafe yaratmak için hükümet tarafından oluşturulan parastatal kurumdur.

Kaynak