AnasayfaKalkınma

Birleşmiş Milletler, Türkmenistan’da kalkınma odaklı yeni bir ofis açacak

Birleşmiş Milletler, Türkmenistan’da kalkınma odaklı yeni bir ofis açacak

Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Türkmenistan’da sürdürülebilir kalkınma alanına odaklı ortak  bir ofis açmayı planlıyor.

Orta Asya ülkelerini ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile  Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov Aral Gölü’nün bugünkü durumundan hareketle  “iklim değişikliği ve çevrenin  korunması”  konularını konuştu.

Türkmenistan’da BM tarafından açılması planlanan bu yeni ortak ofisin Türkmenistan ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın çevrenin korunması ve iklim değişikliği  alanında  yapacağı ortak çalışmaları planlayacağı ve yürüteceği belirtildi.

Günümüzde Orta Asya bölgesinin en önemli çevre sorunu Aral Gölü’nü besleyen Amuderya ve Siriderya nehirlerinin sularının Aral havzasına  ulaşamadan tükenmesi ve gölün çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya kalması. Gölü kurtarmak için geliştirilen Aral Denizi Kurtarma Uluslararası Fonu’na 2017-2019  yılları arasında  Türkmenistan başkanlık ediyor.

Guterres ile görüşmesinde de Aral Deniz Havzası’ndaki programın aşamalarının bittiğini belirten Berdimuhammedov, bu kapsamlı çalışmaya  uluslararası  odaklı bir yaklaşımın gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, Türkmenistan’ın bölgenin ekolojik durumunu iyileştirmek için çeşitli girişimleri olduğunun altını çizerek BM Genel Kurulu’nun 72. Toplantısı’nda bu konuyu değerlendirmelerini önerdi.

Kaynak