AnasayfaCOVID-19

BM Genel Sekreteri António Guterres Cesur Eylem Çağrısında Bulundu!

BM Genel Sekreteri António Guterres Cesur Eylem Çağrısında Bulundu!

BM Genel Sekreteri António Guterres, küresel COVID-19 salgını, iklim kriziyle mücadelede yetersizlik, artan eşitsizlik ve mevcut ekonomik krizlere karşı kapsayıcı bir iyileşme sağlamak için 2020’de meydana gelen yıkımın üstesinden gelmek için cesur eylem çağrısında bulundu.

“2020 bize trajedi ve tehlike getirdi. 2021, vites değiştirme ve dünyayı yoluna koyma yılı olmalı.” diye sözlerine başlayan Guterres, 2021 yılı için ilk önceliğin COVID-19’a karşı çözüm üretmek olduğunu belirtti. Bu doğrultuda aşıların önemine dikkat çeken Guterres, aşıların kamu malı olarak görülmesi gerektiğinden, herkes için ulaşılabilir ve uygun fiyatlı olmasının önemine dikkat çekti. Aşıların herkes için ulaşılabilir olması doğrultusunda COVAX tesisinin yaptığı hayati araştırmaya ve geliştirmeye devam etmesi için acilen daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Konuşmasından ekonomik zorluklardan da bahseden Guterres evrensel sağlık sigortasına, akıl sağlığı hizmetlerinin önemine dikkat çekti. Zengin ülkelerin trilyonlarca dolar harcayarak kurtarma ve canlandırma planları uygulayabildiğinden ama fakir ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılatlarının yalnızca %2’sini kullanabildiklerini belirtti. Bu durumlar dikkate alındığında ülkelerin kurtarma planlarının kapsayıcı ve sürdürülebilir olması gerektiğinin, hiçbir ülkenin, halkı temel ihtiyaçlarını karşılamakla borçlarını ödemek zorunda kalmak arasında seçim yapmaya zorlamaması gerektiğini vurguladı. Bu doğrultuda ihtiyaç duyan tüm gelişmekte olan orta gelirli ülkeler için borç yardımı kapsamının geliştirilmesi aşamalarından bahsetti ve önemli olanın sürdürülebilir olmasının, yenilenebilir enerji, yeşil çevre ve dayanıklı altyapının bu sürdürülebilir olmadaki yerini vurguladı.

Konuşmasında üçüncü önceliği doğa ile barış başlığına ayıran Guterres, 2021 yılının iklim ve biyolojik çeşitlilik için kritik bir yıl olduğunu belirtti. Tüm uluslararası topluluğu COP26’ya göre beş önemli kilometre taşına ulaşmaya davet etti. Bu çağrısı doğrultusunda 2050 yılına kadar karbon nötrlüğünü sağlamak için küresel koalisyonun sağlanmasının devam etmesi gerektiğini, 2022 yılında karbondioksit emisyonlarının en az yüzde 90’ının karşılanması gerektiğini bu doğrultuda medyanın ve G20 ülkelerinin önderlik etmesi gerektiğini söyledi. İklim eylem planlarının uygulanabilmesi için finansal taahhütlerin karşılanması gerektiğini, gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere iklim eylemi için yıllık 100 milyar dolar seferber etme sözlerini henüz yerine getirmediklerinin altını çizdi. Guterres konuşmasının ilerleyen kısımlarında dönüşüm politikalarının ülkeler tarafından benimsenmesi gerektiğinden şu sözlerle bahsetti: “Karbona bir fiyat koyun, yeni kömür santralleri inşa etmeyi bırakın. Kömürün denizaşırı finansmanı ile başlayarak fosil yakıt finansmanını aşamalı olarak durdurun. Fosil yakıtlara verilen sübvansiyonlara son verin. Vergi yükünü gelirden karbona, vergi mükelleflerinden kirletenlere kaydırın. İklimle ilgili finansal risk açıklamalarını zorunlu hale getirin. Karbon nötrlüğünü tüm ekonomik ve mali politikalara ve kararlara entegre edin. Son olarak, sadece geçiş planlarını teşvik edin, finanse edin ve uygulayın.” 

Guterres yaptığı çağrıda internetin de önemine şu sözler ile dikkat çekti. “Amacımız, 2030 yılına kadar her yerde herkesin uygun fiyatlı, istikrarlı ve güvenli internet erişimine sahip olması ve tüm okulların mümkün olan en kısa sürede birbirine bağlanmasıdır. Bu alanda siber güvenliği güçlendirmemiz ve sorumlu davranışı teşvik etmemiz gerekiyor.”

 

Kaynak: unric.org

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: