AnasayfaKentler ve Yerel KalkınmaYönetişim ve Kentler

BM Kent Bilimi ile Kalkınmayı Ölçecek

BM Kent Bilimi ile Kalkınmayı Ölçecek

Kentsel büyümedeki patlamalar sürdürülebilir kalkınmayı her yönüyle etkileyecek yeni bir trend oluşmasına sebep oldu. Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABITAT) geçtiğimiz hafta  küresel çaptaki kentleşmeyi, karakteristiğini ve halihazırdaki kent sakinlerinin hayatlarına potansiyel etkisini ölçebilecek yeni bilimsel bir araç geliştirdi.

“BM Kent Örnekleri” dünya çapında hem gelişmiş hem de gelişmekte olan 200 kent ile örneklemeler kullanıyor. Bu örneklemler ile kent hayatı, su ve hava kalitesi , evden işe gitme süreleri, istihdamın boyutu, barınma olanakları ve kamusal alanların yeterliliği hakkında takip yaparak oluşan ve oluşmakta olan trendler hakkında  tahminlerde bulunabiliyor.

Dünyanın kentleşmesindeki sinyaller artmaya devam ettikçe, kentlerin nasıl evrildiğini anlamak daha da kolaylaşacak. UN-HABITAT ‘a göre 2007’den bu yana dünya nüfusunun yarısından fazlası kent merkezlerinde yaşamakta, bu oranın 2050 yılı itibari ile 9 milyarlık bir nüfusa sahip olacak olan dünyada %70 oranına çıkması bekleniyor.

“UN Sample of Cities” 9 Haziran 2016 tarihi itibari ile UN Habitat Direktörü Joan Clos, UN- Habitat Araştırma ve Kapasite Geliştirme Bölümü Koordinatörü Eduardo Lopez Moreno, Lincoln Arazi Politikası Enstitüsü Hakla İlişkiler Direktörü  Anthony Flint ile birlikte BM New York Merkezinde resmen uygulamaya sokuldu. Uygulama kapsamında açık  kaynak verileri ile dünya kentleri hakkında karşılaştırma yapabilme olanağı araştırmacılar ve konuyla ilgilenen tüm yararlanıcılar için sağlandı.

Joan Clos yaptığı konuşmada “Bu yöntemle küresel çapta konu ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olan tüm uzmanlar ve akademisyenlerin faydalanabilmesi,  küresel ve bölgesel çapta kentleşmenin gelişimini birden fazla gözle gözlemleme şansı verecek” dedi.

“UN Sample of Cities” 17-20 Ekim 2016 tarihinde Ekvator’un Kito şehrinde düzenlenecek olan BM Barınma ve Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma Konferansı öncesinde kullanıma sunulması da ayrı bir öneme sahip.