AnasayfaKalkınmaEkonomik Kalkınma

Brüksel’deki “InvestEU: Avrupa’nın Geleceğini Finanse Etmek” etkinliğine katıldık

Brüksel’deki “InvestEU: Avrupa’nın Geleceğini Finanse Etmek” etkinliğine katıldık

Brüksel, 23 Ocak 2024

Brüksel’deki Charlemagne binasında düzenlenen “InvestEU: Avrupa’nın Geleceğini Finanse Etmek” forumu, Avrupa finansının ve sürdürülebilirliğinin geleceği hakkında görüşmek üzere siyasi liderler, sektör uzmanları ve paydaşlardan oluşan üst düzey bir topluluğu bir araya getirdi. İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Güler Altınsoy, etkinliğe katılım gösterdi. Forumda, InvestEU’nun yeşil ve dijital dönüşümü, Avrupa’nın dayanıklılığını ve sosyal etkisini güçlendirmedeki rolü hakkında tartışmalara yer verildi.

InvestEU programı nedir?

InvestEU programı, Avrupa’nın sürdürülebilirliğini desteklemek amacıyla özel ve kamu fonlarından yararlanarak Avrupa Birliği’ne uzun vadeli finansman sağlıyor. Yeşil ve dijital dönüşüm, inovasyon ve sosyal yatırımlar gibi AB’nin politika öncelikleri için özel yatırımların harekete geçirilmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

InvestEU programı, çok sayıda AB finansal aracını bir araya getirerek, Avrupa şirketlerinde ve projelerinde finansmana ve yatırımlara erişimi daha kolay, verimli ve esnek hale getirmek için çalışmalarını gerçekleştiriyor.

InvestEU programı “InvestEU Fonu, InvestEU Danışma Merkezi ve InvestEU Portalı” olmak üzere üç bileşenden oluşuyor.

InvestEU Fonu, AB bütçe garantisinin korumasından yararlanarak projelere yatırım yapacak finansal ortaklar aracılığıyla uygulanıyor. 26,2 milyar Avroluk AB bütçe garantisi, finansal ortakların (“uygulayıcı ortaklar”) yatırımlarını destekleyerek onların risk taşıma kapasitelerini artırıyor ve böylece en az 372 milyar Avroluk ek yatırımın harekete geçirilmesine olanak tanıyor.

“InvestEU: Avrupa’nın Geleceğini Finanse Etmek” forumunun programında kimler yer aldı?

Açılış oturumu moderatör Naomi Lloyd’un karşılamasıyla başladı ve ardından Avrupa Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni’nin açılış konuşması gerçekleşti. Ardından Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Teresa Czerwińska, Belçika Maliye Bakanı Vincent Van Peteghem ve Finlandiya Eski Başbakanı ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen’in konuşmaları gerçekleşti.

Daha sonra etkinliğin odağı InvestEU faydalanıcılarına çevrildi; Jarosław Broda (CEO, Baltic Power), Vladimiras Vinokurovas (CEO, Litvanya İç Su Yolları Otoritesi), Riemer Smink (Yönetici ve Kurucu Ortak, Forward.One) ve Barbara Belvisi (Interstellar Lab Kurucusu ve CEO’su) yeşil ve dijital dönüşüm konusundaki görüşlerini paylaştı.

Silke Horáková (Kurucu Ortak, Tilia Impact Ventures II), Garrett O’Donohoe (CEO, Sosyal Finans Vakfı) ve Mart Ustav’ın (CSO, Icosagen) yer aldığı başka bir oturum ise Avrupa’nın dayanıklılığını ve sosyal etkisini güçlendirmeye odaklandı.

Etkinliğin ikinci yarısında InvestEU, Marjut Falkstedt (CEO, Avrupa Yatırım Fonu), Carlo Monticelli (Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Başkanı), Mark Bowman (Politika ve Ortaklıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı, Avrupa Bankası) gibi uygulama ortaklarının perspektifinden incelendi.

InvestEU kapsamında paydaşların görüşleri, José Manuel Fernandes (Avrupa Parlamentosu Üyesi), Fabio Pammolli (InvestEU Yatırım Komitesi Başkanı), Véronique Willems (Genel Sekreter, SME United) ve Eric de Montgolfier (Invest Europe) ile yapılan bir oturumda sunuldu.

Etkinlik, Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Nadia Calviño’nun ve Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Elena Flores’in kapanış konuşmasının yer aldığı oturumla sona erdi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: