AnasayfaEkolojiSürdürülebilir Kalkınma

Çin dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi oldu

Çin dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi oldu

Çevre ve hava kirliliğiyle yoğun bir mücadele içinde olan Çin, yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yapıyor. Çin geçtiğimiz yıl güneş enerjisi üretim tesislerine 34.54 gigawatt’lık enerji üreten yeni bir  tesis eklemesiyle toplam 77.42 gigawatt enerji üretim kapasitesine sahip oldu. Ulaştığı bu üretim kapasitesiyle Çin, şu anda dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi konumunda.

Ülkenin Ulusal Enerji İdaresi (NEA)’nın yaptığı açıklamaya göre 2016 yılında fotovoltaik enerji üretimi iki kat artmış. Kapasite artışının en fazla olduğu iller arasında, Shandong, Henan ve Xinjiang bulunuyor. Çin, 2020 yılına kadar güneş enerjisine 110 gigawatt’ın üzerinde üretim kapasitesi daha eklemeyi hedefliyor.

2016 yılında Çin’in güneş enerjisi santrallerinden ürettiği enerji miktarı, ülkenin enerji ihtiyacının %1’ini karşılamaya yetecek seviyeye çıkmıştı. Buna ek olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen toplam enerji, ülkenin enerji ihtiyacının %11’ini karşılayabilecek seviyeye ulaşmış durumda. 2030 yılına kadar bu oranı %20’ye çıkarmayı hedefliyorlar. Bu hedefe ulaşabilmek için Çin hükümeti yenilenebilir enerji projelerine 360 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını açıkladı. Öte yandan bu yatırımlar sayesinde 13 milyon kişiye iş imkanı yaratacaklarını öngörüyorlar.

kaynak.