AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaAR-GE

Türkiye Uzay Ajansı için yeni bir adım atıldı

Türkiye Uzay Ajansı için yeni bir adım atıldı

2000’li yıllarda birkaç kez kurulması için yasal altyapı çalışmaları yapılan Türk Uzay Ajansı, TBMM’ye sunulan kanun tasarısı ile yeniden gündeme geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanarak, Bakanlar Kurulu’ndan geçen “Türkiye Uzay Ajansı Kurulması ve Uzaya Yönelik Faaliyetlerin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı” ile Türkiye’de uzay çalışmalarının koordinasyonunu yapacak bir ajans oluşturulması öngörülüyor. Tasarı yasalaşırsa Türkiye’de uzay çalışmaları tek bir kurum eliyle yönetilecek.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Ajans, Türkiye’nin uzay ve havacılık temel politikasını hazırlamakla görevli olacak. Bu kapsamda Uzay Ajansı ile uzay ve havacılık bilim ve teknolojilerinde dışa bağımlılığın azaltılması, uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması, bilimsel ve teknolojik altyapının oluşturulması için araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılması hedefleniyor.

Bilim insanları TBMM gündemine gelen tasarının, mevcut uzay çalışmalarındaki organizasyon eksikliğini giderebileceğine dikkat çekerken, ajansın yurt dışında bulunan uzay bilimleri ile ilgilenen Türk bilim insanlarının yurda dönmesi için de bir başlangıç noktası olabileceği yorumunu yapıyor.

Türkiye uzay çalışmalarında ne aşamada?

Bilim insanlarına göre Türkiye uzay çalışmalarında belli bir mesafe kat etse de henüz olması gereken yerde değil. Türkiye 1994 yılında ilk uydusu TÜRKSAT 1A’yı uzaya fırlatmış, fakat roketteki arıza nedeniyle uydu kısa süre sonra okyanusun sularına gömülmüştü. Fakat aynı yıl TÜRKSAT 1B uydusunun yörüngeye oturtulması sağlandı. O zamandan bu yana Türkiye uydu çalışmalarına devam etti.

Uzayda uydu sahibi olan 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin, üçü haberleşme, ikisi gözlem olmak üzere aktif 5 uydusu bulunuyor.