AnasayfaEkonomik KalkınmaAfetler

Çocuklar için çalışan sivil toplum kurumları afet kapsamında neler yapıyor?

Çocuklar için çalışan sivil toplum kurumları afet kapsamında neler yapıyor?

Kahramanmaraş’ta yaşanılan büyük depremden sonra 11 ilde birçok insan etkilendi, bu illerde yaşam durma seviyesine geldi. Tüm yaşanılanları atlatmak, yaraları sarmak içinse Türkiye’den birçok sivil toplum kuruluşu afet bölgelerinde çalışmalar yapmaya başladı. Bu çalışmalarda çocuklar için afet bölgesinde neler yapılıyor, derledik.

Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Grubu, Kahramanmaraş depremlerinin ardından organize olan ve çocuk hakları alanında uzman ve sosyal toplum örgüt temsilcilerinin oluşturduğu süreci en başından beri izlerken, depremin ardından kurulan barınma alanlarının çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde nasıl düzenlenmesi gerektiğine ilişkin bir not hazırladı.

Hayal Gücü Merkezi, üniversiteli deprem mağduru öğrencileri için eğitim ihtiyaçlarının karşılanması adına anket düzenliyor. İhtiyaçlar, HGM’nin kendi kaynakları üzerinden karşılanacak.

ÇABAÇAM, işbirliğiyle Çaba Derneği Çadır Kent Eğitim Birimleri oluşturuyor. Gönüllü ekibi ile birlikte deprem bölgelerine kapsayıcı eğitimi ve psiko-sosyal desteği ulaştırmayı hedefliyor. 

ÇOÇA, sürekli olarak deprem bölgesindeki çocuklar için çocuk hakları konusunda bilgilendirici notlar yayınlıyor. Ayrıca zaten hassas durumda olan bölgedeki çocuklara nasıl yaklaşmamız gerektiği konusunda bilgilendiriyor.

AÇEV, depremin ilk günlerinden itibaren aktif olarak çalışmalar yürütüyor. Deprem bölgelerinde yaşayan çocuklar ve aileleri için orta ve uzun vadeli olmak üzere rehabilitasyon ve iyileşme hizmetlerini sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyor. Ayrıca öğretmenler için öneriler ve çocuklar yardımcı olmak amacıyla çeşitli bilgilendirmelerde bulunuyor.

Depremin ilk gününden itibaren kurtarma çalışmaları başta olmak üzere depremden etkilenen çocukların görüntüleri, çocukların kişisel hakları ihlal edilerek sıkça kullanıldı. Çocuk Hakları Savunucuları Derneği “Medya çocuk hakları için önemlidir” başlığıyla bilgilendirme görselleri paylaştı.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: