AnasayfaEkonomik KalkınmaUluslararası Kalkınma

Developing 8 (D8), 20 Ekim’de İzmir’de Buluşacak

Developing 8 (D8),  20 Ekim’de  İzmir’de Buluşacak

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yıllık ticaret hacmi 500 milyar dolara yaklaşan D-8 (Devoloping 8 Countries) üyesi 8 ülkeden, 40 ticaret ve sanayi odası başkanın 20 Ekim 2016’da İzmir’de bir araya geleceğini ve “D8 Oda Başkanları Zirvesi” düzenleneceğini söyledi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’nın 1997 yılında İstanbul’da yapılan devlet ve hükümet başkanları zirvesinde D-8’i oluşturduğunu söyledi. Demirtaş, “D-8’in kuruluş amacı, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak, somut ortak projeler ile ekonomik işbirliğini geliştirmek. Gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmek de bir diğer önemli amaç” dedi. D-8 içinde yer alan ülkelerin aynı zamanda İslam İşbirliği Örgütü’nün de üyeleri olduğunu belirten Demirtaş, D-8 ülkelerinin doğal kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarları nedeniyle kendi bölgelerinde önemli konumda bulunduklarına dikkat çekerken, organizasyonun sekretaryasının da İstanbul’da olduğunu söyledi.

Demirtaş, D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mouhammed Mousavi’nin geçtiğimiz Mart ayında İTO’ya yaptığı ziyarette, D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2018’de 500 milyara çıkarılmasını hedeflendiğini söylediğini hatırlatarak, “Ben de Sayın Mousavi’ye bu yıl içinde İzmir’de D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları Toplantısı düzenlemeyi teklif ettim, Sayın Genel Sekreter de kabul edince çalışmalara başladık” diye konuştu. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hedefe ulaşmanın en önemli yolu işadamları ve iş dünyasıyla yakınlaşmaktan geçiyor. Bunun için tüm D-8 Üye Devletlerinin ekonomik olarak en büyük 5 kentinin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarını İzmir’e davet ederek, 20 – 21 Ekim 2016 tarihlerinde “D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı’nı düzenleyeceğiz. 5 ülkeden, 40 kentin, 40 oda başkanı İzmir’de buluşacak.

Ticaret odalarının gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine ve küresel ticarete katkılarını görüşerek şehirlerimiz ve ülkelerimiz arasındaki işbirliği fırsatlarını ele alacağız, ticaretimizi nasıl arttırabileceğimizi tartışacağız. Eğitim, bilim ve teknolojide işbirliğini de görüşeceğiz.

Gelecek olan heyetler ile üyelerimiz ikili görüşmeler yapma imkanı bulacak. Toplantının sektörel işbirlikleri, proje ortaklıkları, ihracat ve ithalat fırsatlarının arttırılmasına katkıda bulunmasının yanı sıra kültür, sosyal ve turizm alanlarına da olumlu yansımaları olacaktır. Ve elbette İzmir’in tanıtımına da çok büyük katkısı olacak.”

Kaynak