AnasayfaEğitimKalkınma

Dünya üzerindeki en güçlü ülkeler belli oldu!

Dünya üzerindeki en güçlü ülkeler belli oldu!

US News ve World Report,  “En İyi Ülkeler” araştırması için her yıl ülkeleri belirli bir değerlendirmeye göre sıralıyor. Bu listede küresel bir güç sıralaması söz konusu olabilirken dünyanın en güçlü ülkelerini belirlemek için ülkelerin ittifaklarına, prestijlerine ve lider olup olmadıklarına dayalı özelliklerine bakılıyor. 

US News ve World Report tarafından yayınlanan liste, 80 ülkeyi 21.000 kişiden gelen yanıtlara dayanarak değerlendirdi. Bu sıralamaya göre bu yıl da ABD, geçen yıl olduğu gibi listenin ilk sırasında yer alıyor. 

İşte bu yılın sıralamasına göre dünya üzerindeki en güçlü 25 ülke:

  1. Mısır 

US News, Mısır’ı “dünyanın en eski ve en büyük uygarlıklarından biri” olarak nitelendiriyor. Ülkenin ekonomik faaliyetlerinin çoğu Nil Nehri Vadisi’nde gerçekleşiyor. Turizm, imalat ve tarım Mısır için önemli endüstriler ancak politik belirsizlik ekonomik büyümeyi yavaşlatmıştır.

  1. Singapur

Singapur dünyanın en işlek limanlarından birine sahip. US News, bu yüzden Singapur’u “hareketli bir metropol” olarak nitelendiriyor. Ülke son yıllarda ekonomi ve nüfus alanlarında büyük bir artış yaşadı.

  1. İspanya

Ülke turistik olarak çok popüler. Sanat ve kültür ile tanınıyor ancak listede geçtiğimiz yıla göre bir sıra daha geriledi. Katalonya’nın bağımsızlık referandumundan kaynaklanan kriz, İspanya’yı daha da istikrarsız bir hale getirdi.  Ekonomisi düşmeye devam ediyor ve işsizlik oranları hala yüksek.

  1. Pakistan

Pakistan, istikrarsızlık, yolsuzluk ve Hindistan’la yaşadığı çekişmelerin devam etmesi gibi sebeplerle iki sıra geriledi. Ülke, 22 yaşın altındaki vatandaşların çoğunluğu ile dünyanın en genç nüfuslarından birine sahip.

  1. Hollanda

Çok hoşgörülü bir ülke olarak bilinen Hollanda, giderek fazlalaşan göç alım meselesiyle boğuşuyor. Yüksek gelire sahip olan millet, dünyanın önde gelen tarım ihracatçılarından biri. Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin de Lahey’de bulunuyor olması ülkenin konumunu dünyada önemli bir yere getiriyor.

  1. Katar

Katar, geçtiğimiz yıla göre üç sıra yükseldi. Petrol ve gaz, Katar’ı dünyanın en zengin ülkelerinden biri haline getiriyor. Yüksek yaşam standartlarına sahip olan ülkenin medyası Orta Doğu’nun en özgü medyaları arasında yer alıyor. Ayrıca Katar, 2022 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan ilk Orta Doğu ülkesi olacak. Ancak yardım kuruluşları, inşaat şantiyelerindeki ölümlerin nedeninin uygunsuz çalıştırılan işçiler olduğunu belirterek ülkeyi bu konuda eleştiriyor.

  1. İsveç

İnsan haklarına ve sürdürülebilirliğe olan bağlılıkları, İsveç’i saygın bir uluslararası lider haline getirmiştir. Ücretsiz kolej ve sağlık hizmetleriyle ortalama yaşam süresi en uzun olan ülkelerden biridir.

  1. İtalya

Avrupa’nın göçmen krizinden gelen siyasi kargaşa; “popülizme, yeni bir hükümete ve potansiyel bir finansal krize” neden oldu. Ancak ekonomisi, Euro Bölgesi’ndeki en büyüklerden biri olmaya devam ediyor. US News, İtalya’nın sanattan gıdaya kadar dünya üzerindeki güçlü kültürel etkisini vurguluyor.

  1. İsviçre

Tarafsızlığıyla bilinen İsviçre, kişi başına düşen en yüksek gayri safi yurtiçi hasılalardan birine sahip. İsviçreliler bugüne kadar diğer uluslara kıyasla daha fazla Nobel Ödülü kazandılar ve insan başına daha fazla patent kaydettiler.

  1. Avustralya

Zengin bir millet olan Avustralya da ortalama yaşam süresi ve yaşam kalitesi bakımından güçlü olan ülkelerin ilk sıralarında yer alıyor.

  1. Hindistan

Ülke çarpıcı mimarisi ile bilinmesinin yanı sıra dünyanın en büyük demokrasilerinden birine de sahip. Ayrıca ekonomisi de hızla büyüyor. Diğer yandan Hindistan bilgi teknolojisi hizmetlerinin önemli bir merkezi haline de geldi. Ancak 1.3 milyar nüfusu ile hala dünyanın en fakir ülkelerinden de biri.

  1. Türkiye

Türkiye, Avrupa ile Orta Doğu arasında köprü görevi gördüğü için sınır komşularının yaşadığı çekişmelerden fazlasıyla etkileniyor. Ancak Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne göre Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda en hızlı büyüyen üyelerden biri olması bekleniyor.

  1. İran

İran, 2017’ye göre listede sıralamasını yükselten ülkelerden biri. Orta Doğu’nun en büyük ekonomilerinden birine sahip olan ve petrol rezervleri sayesinde küresel güçlerin ilgisini çeken bir ülke konumunda. Otoriter bir rejim tarafından yönetiliyor ve insanlarını baskıladığı için eleştiriliyor.

  1. Kanada

Dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Kanada, önemli bir enerji ihracatçısıdır ve büyük petrol rezervlerine sahiptir. Ülkenin çok kültürlü bir politikası var. Başbakan Justin Trudeau, yakın zamanda ırkçı gerginliklerin arttığı komşusu ABD ile zıt düştü.

  1. Güney Kore

Güney Kore, büyük ölçüde yabancı yatırımlar sayesinde dünyanın en büyük yedinci ihracatçısı haline geldi. Kuzey Kore ile ters düşmek, dünyanın süper güçlerinden destek almak anlamına geliyor.

  1. Birleşik Arap Emirlikleri

CIA’in World Factbook’una göre petrol ihracatı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin önde gelen Batılı ülkelerle eşit bir gayri safi yurtiçi hasılaya sahip olmasını sağlamıştır. Ayrıca ülke bölgedeki en liberal yönetimlerden biri.

  1. Suudi Arabistan

Ülke, sınırları içinde Arap Yarımadası’nın büyük bir çoğunluğuna ve zenginliğine sahiptir. Müslüman dünyasında Mekke’nin evi olarak özel bir statüye sahiptir. Petrol rezervleri, Orta Doğu’nun en zengin milletlerinden biri olmasına izin vermiştir. Ülke, son zamanlarda kadınlar üzerinde uzun süredir devam eden bazı kısıtlamaları gevşetmeye başlamıştır. Örneğin; araba kullanmak gibi birkaç özgürlük kadınlara da sağlamaya başlamıştır.

  1. İsrail

Komşularının birçoğu ile gergin ilişkilere sahip olmasına ve yalnızca sekiz milyonluk nüfusuna rağmen ABD ile olan yakın ilişkisi sayesinde küresel düzeyde bir varlığı var. Filistin’le çatışma içinde olsa bile ülkenin güçlü bir ekonomisi var.

  1. Japonya

Japonya, teknik açıdan en gelişmiş ülkelerden biri ve dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahiptir. Ülke, dünyanın en büyük otomobil, elektronik ve çelik üreticilerinden biri. Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore ile artan gerginlik nedeniyle ordusuna ciddi bir ölçüde yatırım yaptı.

  1. Fransa

Fransa, dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip ve çoğu zaman dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesi olarak listeleniyor. Ancak işsizlik ülkenin gençliğini vuruyor. Halkın tavırları göçmenlere karşı değişirken terörizmin yükselişi ile karşı karşıya kalıyorlar.

  1. İngiltere

İngiltere, 2018’de 1 sıra geriledi. AB’den ayrılma sürecini başlattıktan sonra (Brexit) küresel sahnedeki yeriyle ilgili ülkenin kaygıları arttı. Londra önemli bir finans merkezi ve Britanya İmparatorluğu ülkenin küresel nüfuzunu hala artırmaktadır.

  1. Almanya

Almanya, bu yıl Birleşik Krallığı geçerek yükseldi. AB’nin en kalabalık ülkesi olan Almanya, aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip. Ülkenin siyasi liderlik konusunda sıkıntıları var. Göçmenlere karşı izlediği açık kapı politikaları ve Şansölye Angela Merkel’in 2017 seçimlerinde gösterdiği zayıflık ülkenin konumunu biraz zayıflattı.

  1. Çin

Dünya Bankası’na göre Çin, hızlı bir ekonomik ilerleme kaydetti ancak nüfusun çoğu hala resmi yoksulluk seviyesinin altında yaşıyor. Artan küresel etkisi nedeniyle ülkedeki sansür ve sınırlı medya özgürlüğü de dahil olmak üzere insan hakları politikaları açısından daha fazla eleştiriye maruz kalıyorlar.

  1. Rusya

Yüzölçümü bakımından en büyük ülke olan Rusya, ekonomi bakımından da en büyükler arasında yer alıyor. Ülke ağır bir şekilde askeri güce yatırım yapıyor. (2016 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın %5,4’ünü savunma için harcadı.) Kırım’daki 2014 ilhakı ve 2016 ABD Başkanlık Seçimleri’ne müdahalede bulunulması gibi konular yüzünden Batı ülkeleri ile gerginlikleri arttı.

  1. Amerika Birleşik Devletleri

Ülke, dünyanın en baskın ekonomik ve askeri gücü. ABD’nin kültürel tesiri dünyayı kapsamaktadır. ABD, geleneksel olarak NATO ve BM gibi örgütlerde önde gelen uluslararası bir rol üstlenmiştir. Ancak ırkçı gerginlikler, eşitsizlik ve bölünmüş seçmenler gibi yurtiçi sıkıntılar ülkeye zarar veriyor.

Kaynak