AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaAkıllı Kentler

Enerjide Dijitalleşme Hareketi: LED Teknolojisi

Enerjide Dijitalleşme Hareketi: LED Teknolojisi

Özellikle son dönemlerde ülkemizde gittikçe popülerleşen bir kavram olan ve temelde bir değişim stratejisi barındıran Endüstri 4.0, tüketiciyi ve üreticiyi dijital dünyada hem yapısal hemde davranışsal olarak etkiliyor.

İşletmelerin ekonomik ve sürdürülebilir çözümler aradığı alanlarda farklı stratejiden faydalanma çabasını yeni çağa yatırım yapma düşüncesi olarak değerlendirebiliriz. Kendi yapılarında kurulan start-uplardaki teknoloji ve inovasyon yatırımları ve AR-GE  çalışmalarındaki artış gelecekte yaşanacak çok farklı bir dünya için ipuçları olabilir. 

General Electric (GE) tarafından kurulan yeni start-up Current dijitalleşme ve enerji kullanımımızı dönüştürmeyi hedefliyor. Şirket için enerji sektöründe Ecomanigation sertifikalı  teknoloji çözümlerinin ve yeni iş modellerini geliştireceği paylaşılıyor.

Şirket, şehir yaşamından ev tüketimine, trafik ışıklarından,  pek çok kamusal alana kadar LED teknolojisine dönüşümle %10 ila %20 arasında enerji tasarrufu yapılabileceğini vurgulanıyor. LED aydınlatma çözümleri sahip oldukları sensörler sayesinde trafikten hava kalitesine kadar her şeyi kaydediyor ve bulut teknolojiyle depolayabiliyor. GE yapılacak olan testlerin ardından Türkiye’de değişime başlayacaklarını belirtti.

Current EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) CEO’ su Pete McCabe’in Dünya  Gazetesi’ndeki röportajına göre; yarının şehirleri LED platformunu her alanda kullanacaklar. Hem enerji verimliği hem de yeni hizmet alanları açısından LED teknolojisi çok büyük bir fark yaratacak. Wi-Fi donanımlı akıllı aydınlatma sistemleri; müşteri davranışları hakkında veri sağlayacak sensörler; trafik yönetimi, kamu güvenliği sağlayacak analitik veri uygulamaları bunlardan bazıları. Bugün enerji tüketimin yüzde 20 si aydınlatmadan kaynaklanıyor. Sadece Türkiye’ de 17 milyon sokak lambası var. dolayısıyla aydınlatmayı nasıl yapacağımız çok etkili. GE’nin önceliği her zaman sürdürülebilir ve daha iyi bir gelecek sunmak olduğunu paylaşıyor.

Yakın çevremizde gerek çevresel, gerek ekonomik gerekçeler izlendiğinde yeni çağa hazırlanan şirketlerin bu tip uygulamalarıyla tüketicilerin satın alma ve tüketme davranışlarında farkındalık yaratarak değişim gösterdiği gözlemlenebiliyor.