AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaTeknoloji

Japonya, 7.6 Büyüklüğündeki Depremde Afet Hazırlığıyla Yeniden Dikkat Çekti

Japonya, 7.6 Büyüklüğündeki Depremde Afet Hazırlığıyla Yeniden Dikkat Çekti

Japonya’nın batı kıyıları 1 Ocak Pazartesi günü 7.6 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), yerel saatle 16.10’da meydana gelen depremin büyüklüğünü 7.5 olarak duyurdu. Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), depremin hemen ardından tsunami uyarısı verdi, sahil şehirleri Ishikawa, Niigata ve Toyama’da yaşayanlardan yüksek yerlere kaçmaları istendi. 

Tek bir ölüm bile fazla olsa da yine de bu kadar az can kaybının meydana gelmesi dikkate değer olarak belirtiliyor.  2010 yılında Haiti’de 7 büyüklüğündeki depremde 100 binden fazla can kaybı oldu. 6 Şubat depremlerinde ise Türkiye ve Suriye’deki can kaybı 50 bini geçti. Farkın en önemli sebebi: Hazırlıklı olmak.

Pasifik Ateş Çemberi nedeniyle aralıksız depremlere ev sahipliği yapan Japonya, dünyada diğer ülkelere göre depreme en hazırlıklı ülke olarak tanınıyor. Dünyanın en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu’nu boydan boya kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının kesişme noktası, Japonya. Japonya’da yılda yaklaşık 1500 deprem meydana geliyor. Son 20 yılda Japonya’da 6 ve üzeri şiddetinde en az 28 deprem yaşandı. Japonya’da her yıl yüzlerce deprem yaşanıyor ve büyük çoğunluğu hiçbir hasara yol açmıyor.

Yaklaşık 100 yıl önce, 1923’te, 140 bin can kaybı olan depremde yaşananlar Japonya’nın ilk depreme dayanıklı bina yönetmeliğinin hazırlanmasına yol açtı. O andan itibaren yeni binaların çelik ve betonla güçlendirilmesi gerekecekti. Ahşap binaların kirişleri ise daha kalın yapılacaktı. 

2011’de yaşadıkları depremde gökdelenler sallandı, pencereler paramparça oldu, ancak hiçbir büyük bina yıkılmadı. Binlerce insanın can kaybına sebep olan yerdeki sarsıntılar değil, tsunamiydi. 

Dört büyük adadan oluşan ülkede bu depremler okyanusun kıyısında veya altında gerçekleşirse ‘tsunami‘ denen dev dalgalar meydana geliyor. Tsunami dalgalarının büyüklüğüne ilişkin uyarı saatler içerisinde düşürülse de binlerce kişi evlerini tahliye etti ve geceyi geçici barınma merkezlerinde geçirdi. Yangın ve afet yönetimi dairesine göre toplam 62 bin kişiye tahliye emri verildi. Tahliye edilenlerden yaklaşık 1000 kişi, bir askeri üste kaldı.

Ülke ne zaman büyük bir depremle sarsılsa, hasar inceleniyor ve yönetmelikler güncelleniyor. En büyük sıçrama 1981 yılında gerçekleşti ve sonrasında tüm yeni binalarda sismik izolasyon önlemlerinin alınması zorunlu hale geldi. Yine 1995’teki Kobe depreminden sonra daha çok ders çıkarıldı.

Sağlam KOBİ Projesi ile Afetlere Daha Hazırlıklı Daha Dayanıklı Olmak Mümkün

2013 yılından bu yana, UPS Global Vakfı, Dünya Ekonomik Forumu, Amerikan Ticaret Odası Vakfı, IDEMA ve UPS Türkiye iş birliği ile Türkiye’deki KOBİ’lerin afetlere hazırlık süreçlerine ve yaşanabilecek olası afetlerin ardından iş hayatına hızla dönmelerine destek sağlamayı amaçlıyoruz. 

Sağlam KOBİ’den “Afetlere Hazırlanmak için 20 İpucu”, KOBİ’lerin afet sonrasında devamlılığını sağlamaya etkisi olacak olasılıkları artırmanın en etkili yollarını paylaşmak amacıyla tasarlandı. İçeriğin tamamına saglamkobi.org’da yer alan araç setinden ulaşabilirsiniz. 

Kaynak: BBC, Milliyet

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: