Anasayfaİklim Değişikliği

İklim değişikliği, okyanusların üzerindeki bulutların dağılmasına sebep oluyor!

İklim değişikliği, okyanusların üzerindeki bulutların dağılmasına sebep oluyor!

İklim değişikliğinin dünya üzerindeki tüm ekosistemleri olumsuz bir şekilde etkilediği herkes tarafından biliniyor. Bu alandaki çalışmalar hâlâ devam ederken yeni bir simülasyon şunu gösterdi; okyanuslar üzerindeki bulut örtüsü, belirli bir karbondioksit seviyesine ulaştığında yavaş yavaş dağılıyor ve bu da ısınmayı hızlandırarak kısır bir döngüye sebebiyet veriyor.

Bunun özellikle okyanus üzerindeki Stratokümülüs Bulutları için büyük bir sorun olduğunu belirten Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, olayı şöyle ifade ediyor: “Stratokümülüs Bulutları, tropik okyanusların %20’sini kaplıyor ve Dünya’nın enerji dengesini kritik bir şekilde etkiliyor. Üzerlerinde meydana gelen kısa dalga radyasyonlarının %30-60’ını uzaya geri yansıtan bulut tipinin dağılması, küçük gibi görünse de büyük bir küresel iklim tepkimesine neden oluyor”.

Artan sıcaklıkların ve sera gazlarının bir noktada toplanması gibi sorunların etkilerini anlatmak için daha doğru ve kesin bir bulut simülasyonu gerekiyordu. Teknoloji burada devreye girdi. “Yüksek performanslı bilgisayarlardaki gelişmeler ve büyük girdap benzeşimi metodu (LES)” sayesinde araştırmacılar sınırlı bölgelerdeki Stratokümülüs Bulutları olan tepelerin katmanlarının istatistiksel olarak sabit durumlarını orijinaline sadık bir şekilde taklit edebildiler. “Sınırlı bölge” ayrıntılı olarak simüle edilmiş 5×5 km’lik alan anlamına geliyor.

Geliştirilmiş simülasyon kötü durumu gösteriyor; karbondioksit toplanmaları milyonda yaklaşık 1.200 parçaya ulaşmış durumda, bu da bulutların tepelerindeki soğuma aşırı gelen radyasyon tarafından bozulduğu için ani bulut oluşumlarının çökmesine neden oldu. Sonuca gelinirse bulutlar o kadar kolay oluşmuyor ve daha fazla güneşin dünyamıza girmesine neden oluyor. Küresel ısınma daha da kötüleşiyor. Bu süreç, Subtropikal bölgelerin ısınmasında 8 veya 10 derecelik bir artışa neden olabilir.

Bu sadece bir simülasyon olsa da, bugünün koşullarına göre durumun iyi tahmin edildiği konusunda ortak bir fikir bulunuyor. Simülasyon, bulut sistemlerinin içinde gerçekleşen birçok olayı doğru bir şekilde yansıtıyor.

Kaynak