AnasayfaTeknoloji

NASA’nın uzay aracı, Bennu’ya ulaştı!

NASA’nın uzay aracı, Bennu’ya ulaştı!

NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracı, güneş sisteminde gerçekleştirdiği iki yıllık yolculuktan sonra küçük bir asteroide ulaştı. Bennu adındaki bu astreoid, yaklaşık 490 metrelik çapıyla bilim insanları tarafından büyük ilgi görüyor. Moloz ve organik materyallerin toplanması, ilerideki uzay araştırmaları için bir yakıt deposu sağlayabilir. Ayrıca güneş sistemimizin oluşumuyla ilgili eski ipuçları da taşıyabilir.

İki buçuk metre uzunluğundaki uzay aracı OSIRIS-REx, önümüzdeki bir buçuk yıllık dönemini asteroidi araştırarak harcayacak. NASA, Temmuz 2020 tarihinde toplanan yaklaşık 2 kiloluk kaya parçalarını sağlam bir kapsülün içine koyup Dünya’ya getirmeyi planlıyor. Her şey plana uygun giderse asteroidin parçaları, 2023’te Utah çölüne inecek. Bu da “Amerika’nın ilk asteroid numunesinin geri dönüşü olacak.”

Bennu, birkaç nedenden dolayı çekici bir keşif bölgesi oldu. İlk olarak, dünyaya yakın bir astreoid ve her altı yılda bir kez Dünya’nın 300 kilometre yakınından geçiyor. Fakat OSIRIS-REx’in baş araştırmacısı Dante Lauretta’ya göre Bennu’nun, 2175 ve 2195 yıllarında Dünya’nın yanından tehlikeli bir şekilde geçme potansiyel var.

Lauretta: “Bennu, izlediklerimizden biri.” 


Bu nedenle NASA, Bennu’nun ve bu gibi asteroidlerin nelerden meydana geldiğini tam olarak bilmek istiyor. Gelecekteki mühendisler, tehlikeli uzay taşlarını gezegenimizden uzak tutmak için lazer ya da hala bilinmeyen bir teknolojiyi kullanmak zorunda kalabilirler.

NASA’daki bilim insanları, Bennu’nun gelecekteki uzay araştırmaları için değerli kaynaklar içerebileceğinden şüpheleniyorlar. Spesifik olarak, Bennu kil ve sudan oluşuyor. Bu durum önemli çünkü su, roket yakıtı için gerekli iki bileşen olan hidrojen ve oksijenden oluşuyor. Kısacası Bennu, gelecekteki araştırmalar esnasında Mars gibi birçok alana ulaşım için Dünya dışı bir benzin istasyonu olabilir.

OSIRIS-REx misyonu, fütüristik bir potansiyele sahip olsa da tamamen başarılı olması durumunda Dünya’nın dört milyar yıl öncesine kadar ışık tutacak. Bennu’nun, güneş sistemimizden daha da eski kozmik parçaları iyi korumuş, çok eski bir asteroid olduğu düşünülüyor.

Bennu gibi donmuş su içeren asteroid, antik bir çarpışma sırasında Dünya’ya su getirmiş olabilir. Nihayetinde yaşamın Dünya’da gelişmesini sağlayan bir çarpışma…

Kaynak