Anasayfaİş Fırsatlarıİnsani Yardım

İlk çalıştığınız yardım işinizde sahaya çıkmanız için 7 ipucu

İlk çalıştığınız yardım işinizde sahaya çıkmanız için 7 ipucu

Uluslararası kalkınma işlerinde sahaya çıkmak için daha önce katılmış olduğunuz uluslararası tecrübeye ihtiyacınız var. Peki ama ilk deneyimiz için kimse fırsat vermezse ne yaparsınız?

resim 1

İşte küresel seviyede ilk yurt dışı işine girmek için yedi ipucu:

1.Denizaşırı ülkelerde gönüllü olun!

Gönüllülük, henüz çok deneyime sahip olmadığınızda yurt dışında deneyim kazanmanın en iyi yollarından biridir. Uluslararası bir kalkınma kariyeri hazırlamaya yardımcı olacak temel eğitim ve becerileri kazandıracak sayısız program bulunmaktadır. Denizaşırı Gönüllü Hizmet ( Voluntary Service Overseas), Barış Gönüllüleri (Peace Corps) ve U.N. Gönüllüleri( U.N. Volunteers) gibi kuruluşlar tarafından hazırlanan programların hepsi gelecekteki kalkınma uzmanları için mükemmel alanlardır.

Ancak sadece gönüllü olmak bu alanda çalışmak için yeterli değildir. Çalışma alanında önceki faaliyetlerinizdeki deneyimlerinizi en iyi şekilde kullanmanız gerekir. Bu yüzden geleceğine katkı sağlayacak bu işler için gerekli olan becerilere ek olarak görevler üstlenmeniz gerekse bile bu görevleri yerine getirmeye çalışın. Ayrıca bazen bu gönüllülük programları sırasında sadece gönüllü olmakla kalmaz. Kendinize bir network oluşturun ve meslektaşlarınızla iyi ilişkiler kurmaya odaklanın; bunlar daha sonra yönlendirme ve tavsiyeler için paha biçilemez bir kaynak olabilir.

2.Hemen oraya hareket edin!

Pek çok yardım görevlisi cesur kararlar vererek sahaya adım atarlar. Bazen sadece dil yeterliliklerine göre ilk temas kurdukları ülkeyi seçerler. Uluslararası kalkınma örgütlerinde kapıyı çalın ve hizmetlerinizi gönüllü yapın. Şahsen direk yanlarındayken birilerinin evet demesi daha kolay oluyor ve pek çok sivil toplum kuruluşu bu konuda yardımcı olabiliyor. Sahaya atıldığınız zaman da kendinizi vazgeçilmez kılın. İşe alınmasanız bile en azından ücretli bir iş bulmanıza yardımcı olabilecek özgeçmişinizi ve iletişim ağınızı oluşturmanıza olanak sağlar.

3. İşe ilk evden çalışmaya başlayın!

Mantıksız görünebilir ama çoğu başlangıç seviyesindeki işler evde (home office) çalışarak başlar.Uluslararası çalışmalara görevli göndermek pahalı bir iştir, bu yüzden genellikle ev ortamı gibi hem yaşanacak hem de çalışılabilecek ortamları kiralamak daha ekonomik olur.

Sahadaki pek çok uluslararası pozisyon, ülke içinde bulunmayan yüksek düzeyde bir uzmanlık gerektirir. Bir gecede bir uzman olmak zordur, bu nedenle çoğu profesyonel, sahadaki programları yönetmeye ya da “geri döndürmeye” yardımcı olan bir ev ofisinde başlar. Uzun süren veya kısa vadeli yurt dışı gezileri dahil bu uzmanlığı, daha sonra denizaşırı meslekler için yeterince deneyimli olacak şekilde kullanabilirsiniz.

4. Okul biter bitmez olmasa da lisansüstü eğitimini mutlaka alın!

Çoğu küresel geliştirme işi yüksek lisans derecesine ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, herhangi bir deneyime sahip olmaksızın, lisans eğitimi biter bitmez lisansüstü eğitime geçiş pek de iyi olmayabilir.

Bir süre profesyonel veya gönüllü konumunda birkaç yıllık deneyimden sonra lisansüstü eğitime başlayın. Mezun olduktan sonra özgeçmişinizde uygulama yoluyla alan tecrübesi sağlayacak bir program seçin.

5. Yalnızca büyük isimler üzerinde yoğunlaşmayın!

İş başvurusunda bulunurken adaylar çoğunlukla büyük şirketlere odaklanırlar. Sorun şu ki diğer şirketler kadar büyük işler başarıp ismi duyulmamış yerler de olabilir bu yüzden size büyük isimlerle aynı pratik tecrübeyi veren birçok küçük organizasyona başvurmaktan çekinmeyin.

Daha küçük kuruluşlarda büyük şirketlerde bulamayacağınız sorumluluk alma ve kariyerinizdeki daha erken bir aşamada tecrübe sahibi olma gibi imkanlar bulabilirsiniz.

Güney-Sudan-mülteciler-main
6. Başkalarının gitmediği yere gitmek için istekli olun!

Yardım kuruluşların gittiği ülkeler arasında en zor koşulların yaşandığı Afganistan, Kongo ve Güney Sudan gibi ülkelere adaylar gitmek için tereddüt edebiliyor. Bazı kuruluşlar, tecrübesiz profesyonellerle, tartışmasız en karmaşık ve zorlu ortamlarda çalışmaktan çekinirken, başka kimseyi bulamadıklarında size bir şans vermek isterler; bu sayede sizde esnekliğinizi ve becerilerinizi kanıtlama imkanı bulabilirsiniz.

7.Gerçekçi ve esnek olun!

Yardım işlerinde ilk deneyiminizde kendinizi sahada bulmak elbette oldukça zor. Sizin tarafınızdan çok önemli bir çaba harcanmadan bu gerçekleşmez, bu nedenle karşınıza çıkan birçok fırsata açık olun. Kim bilir, hayalinizdeki iş belki de çalışmaya başladıktan sonra değişebilir.

Aynı zamanda, ne yapmak istediğinize ve bir işverene neler sağlayabileceğinize odaklanın. Sahip olmanız gereken her beceride harika olduğunuzu düşünmek bu alanda çalışmak için yeterli olmayabilir. Üstelik, bir işverenin çalışmalarına nasıl değer katacağınızı anlamasını da zorlaştırabilir. Temel becerilerinizi ve hedeflerinizi esnek bir şekilde açıkça ifade edebilmek, potansiyel işverenlerinizin veya bağlantıda olduğunuz kişilerin sizi anlamasına olanak sağlar.

Kaynak