AnasayfaGenelKalkınma

İş Dünyasının COVID-19’a Bakışı

İş Dünyasının COVID-19’a Bakışı

Dorukhan Demirbilek
Kuluçka Merkezleri Direktörü

IDEMA Kalkınma çalışanları yazıyor: Kuluçka Merkezleri Direktörü Dorukhan Demirbilek, iş dünyasının COVID-19’a bakış açısını yapılan araştırmalar kapsamında değerlendirerek IDEMA Haber okuyucuları için yazdı.

Koronavirüs (COVID-19) pandemisinde ülkemizde üçüncü haftaya girdik. Bu süreçte markaların tüketici davranışları ve pazarlama faaliyetlerinde değişimler olduğunu gördük. Prime’ın 3900 kişi ile gerçekleştirdiği “Marka Profesyonelleri Ne Düşünüyor? & Markalar Ne Gibi Hamleler Yaptı?” başlıklı araştırma geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırma, marka profesyonellerinin COVID-19’a yönelik düşüncelerini, aldığı önlemleri göstermesi açısından ilgi çekici. Salgınının tüketicinin marka algısını nasıl değiştirdiği, markaların sürece dair tutumlarının tüketicilerin satın alma davranışlarını nasıl etkilediği, salgın esnasında ve salgın sona erdikten sonra markaların iletişim planlarında neleri dikkate almaları gerektiği araştırmanın konu başlıklarından bazılarını oluşturuyor.

Araştırma bulgularına göre iş dünyasının %68’i COVID-19 karşısında oldukça endişeli olduğunu belirtirken; %27’si pandemiden dolayı kısmen endişeli. İş dünyasında COVID-19 karşısında dünyanın farklı ülkelerinde alınan önlemleri etkili bulanların oranı %9 iken; bu oran Türkiye’deki önlemler konusunda alınan tedbirlerde %2’lere kadar geriliyor. Araştırmada pandeminin boyutu konusunda en dikkat çeken sonuç ise COVİD-19’un normal yaşantısını etkilediğini düşünen %91’lik bir kesimin olması. 

Markaların Covid-19 salgınında müşteriden çok çalışanlarını düşünmesi gerektiği oranı %90 ile oldukça yüksek. Şirketlerin ve markaların da bu dönemde gösterdikleri şeffaf hamleleri, salgın sonrası müşterilerden olumlu ve güçlendirici dönüşler alacak düzlemde değerlendirilebilir. 

Araştırmaya göre COVID-19 salgını önümüzdeki aylarda da devam edecek. Virüsün 7 aydan daha uzun bir süre sonra etkisini yitireceğini düşünenler %23’lük bir kesim oluşturuyor. Katılımcıların %35’i ise virüsün 3-5 ay içerisinde etkisini yitireceğini öngörüyor. 

Sosyal yaşantımızdan iş yaşantımıza hayatımızın her alanını etkisi altına alan salgın sürecinin toplumun tutum ve davranışlarında da uzun vadede değişiklik yaratması bekleniyor. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre kolonya ve dezenfektan satın alımında yüksek bir artış olduğu görünüyor. IPSOS Hane Tüketim Paneli’nin Mart 2020’de en çok satın alınan hızlı tüketim ürünleri verileriyle de paralellik gösteren sonuçlara göre kolonya ve dezenfektanı vitaminler takip ediyor. Medikal maske ve eldiven de COVID-19 salgınından sonra satın alımı en çok artan ürünler arasında yer alıyor. Online alışveriş yapanların oranı COVID-19 salgınından sonra artış gösterdiği gibi pazarda yeni istihdamları da beraberinde getirdi. 

Araştırmanın detaylarına buradan erişebilirsiniz.