AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaEkonomik Kalkınma

Sürdürülebilir Kalkınmaya İlişkin Üst Düzey Politik Forumu 2023 gerçekleşti

Sürdürülebilir Kalkınmaya İlişkin Üst Düzey Politik Forumu 2023 gerçekleşti

Sürdürülebilir Kalkınmaya İlişkin Üst Düzey Siyasi Forum (HLPF), Ekonomik ve Sosyal Konsey’in himayesinde 10 Temmuz – 19 Temmuz 2023 tarihleri arasında New York’ta düzenlendi. 

Tema, “Koronavirüs hastalığından (COVID-19) iyileşmeyi hızlandırmak ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin her düzeyde tam olarak uygulanması” idi.

Forumda katılımcılar, COVID-19 salgınının Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG’ler) üzerindeki etkilerini ele almak için etkili ve kapsayıcı iyileştirme önlemlerini daha ayrıntılı olarak tartışabildiler ve 2030 Gündemi ve SKH’lerin tam olarak uygulanması için eyleme dönüştürülebilir politika rehberliğini keşfettiler.

2023 Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu (HLPF), 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin gerçekleştirilmesi ve 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine (SKH) ulaşılması için orta noktayı belirledi. Sekiz günlük toplantı sırasında delegeler, Eylül 2023 SDG Zirvesi’nin kaybedilen zamanı telafi etmek ve 2015’te üzerinde anlaşmaya varılan sözleri yerine getirmek amacıyla gerekli hızlandırılmış eylemi hızlandırmak için son şans olabileceğini defalarca dinlediler.

BM Genel Sekreteri’nin SKH’lere ilişkin en son ilerleme raporu, ciddi bir okuma sunuyor. SDG hedeflerinin yalnızca %12’si ilerlemiş durumda. Hedeflerin yaklaşık %50’si orta veya ciddi şekilde yolundan sapmış durumda. Yaklaşık %30’u ya durakladı ya da “2015 temel çizgisinin altına geriledi.” Dünyadaki açlık 2005 seviyelerine geri döndü ve mevcut hızda cinsiyet eşitsizliği arasında köprü kurmak 300 yıl alabilir. Mevcut eğilimler devam ederse, 2030 yılına kadar:

-575 milyon insan aşırı yoksulluk içinde yaşayacak;

-84 milyon çocuk okula gidemeyecek ve halen kayıtlı olanlardan 300 milyonu “okuma yazma bilmeyecek”;

-Yenilenebilir kaynaklar, küresel enerji kaynaklarının “yalnızca bir kısmını” oluşturacak; 

-660 milyon insan elektriksiz yaşayacak ve yaklaşık iki milyar insan temiz yemek pişirmeye erişemeyecek.

Son yıllarda bazı politikacılar arasında 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin uygulanmamasının suçu COVID-19 salgınının, tedarik zinciri kısıtlamalarının, Ukrayna’daki savaşın, iklimle ilgili aşırı olayların ve hatta üçlü gezegen krizi (iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik) bu olaylara yorulmuştu. Ancak BM Genel Sekreteri António Guterres ve Ekonomik ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Li Jinhua’nın HLPF 2023 sırasında birden fazla kez işaret ettiği gibi, ülkeler zaten COVID-19 vurmadan veya Ukrayna savaşı başlamadan önce bu Hedeflerin gerisinde kalıyordu.

Ana Gruplar ve diğer Paydaşlar Koordinasyon Mekanizması, Eş Başkan Rashima Kwatra konuşmasında, “Umutsuzluk ya da 2030’un ötesine bakma zamanı değil. Eylemi iki katına çıkarmalıyız.” dedi. 

Guterres ayrıca her ülkeyi, özellikle yoksulluk ve eşitsizliği ele alan somut ulusal planlar ve taahhütlerle donanmış olarak SDG Zirvesi’ne gelmeye çağırdı. Genel tartışma sırasında konuşan birçok bakan ve diğer üst düzey yetkililerin yaptığı gibi, HLPF Bakanlar Segmenti sırasında bu çağrıyı tekrarladı.

 

Kaynak: Earth Negotiations Bulletins

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: