AnasayfaTeknoloji

İşte 2019 yılında gelişmesi beklenen 19 yapay zeka teknolojisi!

İşte 2019 yılında gelişmesi beklenen 19 yapay zeka teknolojisi!

Teknolojinin önde gelen isimleri, yaptıkları işlere etkili bir şekilde yapay zekayı katmanın ve değerini artırmanın yollarını arıyor. Hatta şirketlerin %62’si, 2018 yılında iş akışlarına yapay zekayı kattılar.

İşte o teknolojiler:

1. Doğal Dil Oluşumu

Verileri ya da girdileri metne dönüştürmeye yarayan bir yapay zeka alt disiplinidir. Bilgisayarların ve fikirlerin doğru bir şekilde temasta kalmasını sağlayacak olan bu teknoloji; raporlarda, pazar özetlerinde ve müşteri hizmetlerinde şirketler tarafından kullanılacak.

2. Ses Tanıma

Siri, bunlardan sadece birisi. Her gün, yüzlerce sesli yanıt etkileşimli sistemler ve mobil uygulamalar aracılığıyla yüz binlerce kişiye ulaşan sistemler oluşturuldu.

3. Sanal Temsilciler

Sanal temsilciler, kısaca insanlarla etkileşime girebilen bir bilgisayar aracısından veya programından başka bir şey değiller. Bu tür teknolojilerin en yaygın örneği ise sohbet robotlarıdır. Sanal temsilciler şu anda müşteri hizmetlerinde ve akıllı ev teknolojilerinde kullanılıyor.

4. Makine Öğrenimi Platformları

Bugünlerde bilgisayarlar da kolayca öğrenebiliyorlar ve inanılmaz derecede zeki olabiliyorlar!

Makine öğrenimi, bilgisayar bilimlerinden yapay zekanın bir alt dalıdır. Amacı, bilgisayarların da öğrenmesini sağlayan teknolojiler geliştirmektir. Algoritmalar, yazılım programlama arayüzleri, güncellemeler, eğitim araçları, veriler, uygulamalar ve diğer makinelerle birlikte makine öğrenimi platformları her geçen gün daha fazla ivme kazanıyor. Şu an ise asıl olarak tahmin ve sınıflandırma için kullanılmaktadırlar. Bunlara ek olarak ise en çok karşılaştığımız örneği; makine öğrenimini dijital reklamcılığa uygulayan türü oluyor. Reklamlar, en uygun demografik gruba ya da en çok kâr getirebilecek kitleye sunuluyor.

5. Yapay Zeka ile Optimize Edilmiş Donanımlar

Yapay zeka teknolojisi, donanım ürünlerini daha dost canlısı bir hale getiriyor. Nasıl mı?

Yapay zeka odaklı görevleri yürütmek için özel olarak tasarlanmış yeni grafik birimleri, merkezi işlem birimleri ve veri işleme aygıtları sayesinde. Eğer bu teknolojilere dair herhangi bir örnek görmediyseniz, taşınabilir cihazlarınıza takılabilecek yapay zeka tarafından optimize edilmiş silikon çipler yakın zamanda çoğalacak. Biraz beklemek yeterli olacaktır.

6. Karar Yönetimi

Akıllı makineler yapay zeka sistemlerine mantık getirme yeteneğine sahiptirler; böylece başlangıçta kurulum/ön eğitim, devam eden bakımlar ve ayarlamalar yapabilirler. Karar yönetimi, otomatik karar vermenize yardımcı olmak için çeşitli şirket uygulamalarına da dahil edilmiştir. Bu sayede işinizi mümkün olduğunca kârlı hale getirir.

7. Derin Öğrenme Platformları

Derin öğrenme platformları; insan beynini taklit edebilen, verileri işleyen ve karar vermek için kalıplar oluşturabilen çeşitli katmanlara sahip, yapay sinir devreleri içeren benzersiz bir makine öğrenim şekline sahiplerdir. Temel olarak modelleri tanımak ve yalnızca büyük ölçekli veri kümeleriyle uyumlu uygulamaları sınıflandırmak için kullanılmaktadır.

8. Biyometri

Bu teknoloji; insan davranışlarını, vücudun yapılarını ve fiziksel yönlerini tanımlayabilir, ölçebilir ve analiz edebilir. Dokunma, görme, konuşma ve beden dili tanıma ile ilgili etkileşimler de dahil olmak üzere insanlar ve makineler arasında daha doğal etkileşimler sağlamaktadır. Pazar araştırması alanı oldukça büyüktür bu yüzden geliştirmeler halen devam etmektedir.

9. Robotlu Süreç Otomasyonu

Şirket süreçlerini desteklemek için insan görevlerini taklit eden hatta otomatikleştiren komutları ve yöntemlerini kullanır. İnsanları belirli bir iş ya da görev için işe almanın çok pahalı ya da verimsiz olduğu durumlarda oldukça yararlıdır. İnsanların yeteneklerinden en iyi şekilde yararlanılmasına ve çalışanların daha yaratıcı pozisyonlara gelmesine izin veren bir çözümdür. Böylece robotların eylemleri, şirketin büyümesi üzerinde gerçek bir etkiye sahip olabilir.

10. Metin İnceleme ve Doğal Dil İşleme

Cümle yapılarını, anlamlarını ve maksatlarını anlayabilmek için istatistiksel yöntemlerle birlikte makine öğrenimi yoluyla metin analizini kullanır. Bu teknoloji şu anda güvenlik sistemleri ve sahtekarlık tespiti için kullanılıyor. Ayrıca yapılandırılmamış verileri ayıklamak için çok sayıda otomatik asistan ve uygulama tarafından kullanılmaktadır.

11. Dijital İkiz / Yapay Zeka Modellemesi

Dijital ikiz yani fiziksel sistemler ile dijital dünya arasındaki boşluğu doldurmaya yarayan bir yazılım yapısı. Örneğin General Electric; uçak motorlarını, lokomotiflerini, gaz türbinlerini izlemek ve bu doğrultuda makineler üzerinde bulut tarafından barındırılan yazılım modellerinde herhangi bir hata oluşursa görmek için yapay zeka modellemesi inşa ediyor.

Dijital ikizler, temelde yazılım kodu satırlarıdır. Ancak ayrıntılı sürümleri ise etkileşimli grafikler, şemalar ve veri noktaları ile 3 boyutlu bir bilgisayar destekli tasarım çizimlerine benziyor.

12. Siber Savunma

Siber savunma, altyapı ya da bilgiye yönelik saldırılara ve tehditlere karşı zamanında tepki verme, tespit etme ve koruma sağlamaya odaklanan bir bilgisayar ağı mekanizmasıdır. Yapay zeka ve makine öğrenimleri de artık siber saldırılara karşı kullanılıyor.

Yapılan anketlere göre 2017 yılında toplam 2 milyardan fazla siber suç işlendi. Bunların %70’lik bir kısmını kimlik hırsızlığı oluşturuyor. Sistemlere giriş mekanizmalarını anlayabilen sinirsel ağlar, şüpheli kullanıcı faaliyetlerini ortaya çıkarmada ve gelecekteki tüm siber saldırıların %85’ini tespit etmede kullanılabilir.

13. Uyum

Bir sözleşme, kişi veya kuruluşun; kabul edilen uygulamalarının, mevzuatlarının, kurallarının, düzenlemelerinin, standartlarının veya şartlarının karşılandığının belgelenmesi ve onaylanmasıdır.

Yapay zekanın uyum içinde kullanımına ilişkin bazı örnekler tüm dünyada ortaya çıkıyor. Örneğin, Doğal Dil İşleme çözümleri düzenleyeceği metni tarayabilir ve bir kuruluşla alakalı değişiklikleri tanımlamak için kalıpları bir anahtar kelime kümesiyle eşleştirebilir. Tahmine dayalı analitik ve senaryo oluşturucuları içeren sermaye stres testi çözümleri ise kuruluşların yasal sermaye gereksinimleriyle uyumlu kalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, kara para aklamanın potansiyel örnekleri olarak işaretlenen işlem faaliyetlerinin hacmi azaltılabilir.

14. Bilgi İşçisi Yardımı

Bazıları yapay zekanın iş yerlerindeki insanları değiştirmek konusunda haklı endişeleri olsa da, yapay zeka teknolojisinin bilgi teknolojilerinde çalışanlara büyük ölçüde yardımcı olma potansiyeline sahip olduğunu da unutmayalım.

15. İçerik Oluşturma

İçerik oluşturma; videolar, reklamlar, blog gönderileri, diğer görsel veya yazılı varlıklar gibi çevrimiçi dünyaya katkıda bulunan her türlü materyali içermektedir. Bugün birçok marka içeriklerini hazırlarken yapay zeka kullanmaktadır.

Yayıncılar, yapay zeka sayesinde video üretim teknolojisi ile dakikalar içinde yazılı içeriklerden videolar yaratan yardımcı programlara sahipler ki bu alan için mükemmel bir örnek oluşturuyor.

16. Eş Ağlar

Kısaca iki veya daha fazla bilgisayarın bir sunucu bilgisayardan veri girilmesine gerek kalmadan, kaynakları bağlayıp paylaştığında oluşan ağ protokollerine verilen isimdir. Eş ağlar, kripto para birimleri tarafından zaten kullanılıyor. Büyük miktarda veri toplayıp  analiz etme potansiyeline sahip bu yapı, dünyanın en zorlu sorunlarını bile çözebilir.

Hatta bu teknoloji sayesinde, insanların moleküler verilerine ulaşılarak bulaşıcı hastalıklar ve kanser gibi birçok tehlikeli hastalığa karşı farklı tedavi yaklaşımları bulunabilir.

17. Duygu Tanıma

Bu teknoloji, yazılımındaki gelişmiş görüntü ve ses verisi işleme özelliğini kullanarak insan yüzündeki duyguların “okunmasını” sağlıyor. Mikro ifadeleri veya küçük beden dili ipuçlarının yanı sıra bir insanın duygularını ele veren ses tonlarını yakalayabileceğimiz bir noktadayız.

Hukukçular veya polisler tarafından daha fazla bilgi tespit etmek için kullanılabilir. Ancak, bu teknoloji, pazarlamacılar için de oldukça geniş bir uygulama yelpazesine sahip. Bu alanda çalışan çok sayıda girişim var. Tüketici deneyimlerini geliştirmek için duygusal video analitiği kullanan markaların yanı sıra eğitim ve sağlık endüstrisi gibi alanlarda da yüz ve ses verilerini kullanmak  faydalı olabilir.

18. Görüntü Tanıma

Görüntü tanıma, dijital görsellerdeki herhangi bir nesneyi veya özelliği belirleme ve algılama işlemidir. Yapay zeka teknolojisi ise giderek artan bir şekilde bu alanın üzerine yığılmış durumda bulunuyor. Görüntü tanıma teknolojisi; kullanıcıların yüzlerini doğrulamak (uygulama girişlerinde, kilit ekranı açmada vb.) plakaları tespit etmek, hastalıkları teşhis etmek, müşterileri ve görüşlerini analiz etmek için kullanılmaktadır.

19. Pazarlama Otomasyonu

Pazarlama bölümleri şu ana kadar yapay zeka teknolojilerinden çok faydalandı. Hatta pazarlamacıların %55’lik bir kısmı; yapay zekanın sosyal medyada sahip olduğu etkiye kıyasla, yapay zekanın pazarlama alanına olan etkisinin gelecekte çok daha fazla artacağından eminler.

Pazarlama otomasyonu ise şirketlerin daha hızlı gelir elde etmeleri için katılımı ve verimliliği artırmalarını sağlar. Müşteri segmentasyonunu, müşteri veri entegrasyonunu ve kampanya yönetimini otomatikleştirmek adına kullanılan yazılımlar, pazarlamacıların görevlerini kolaylaştırır. Böylece insan beyninin daha stratejik noktalarda kullanılmasına olanak sağlar.

Kaynak