AnasayfaGenel

İşte dünyadaki en barışçıl ülkeler!

İşte dünyadaki en barışçıl ülkeler!

Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından yapılan Küresel Barış Endeksi’ne (GPI) göre son 10 yıl içinde giderek artan terör ve iç çatışmalar nedeniyle dünya daha “az barışçıl” bir yer haline geldi. Geçtiğimiz yıl küresel düzeyde barış %0.27 geriledi ve bu oran 4 yıl arka arkaya düşmüş oldu. Gerginlikler ve çatışmalar özellikle Orta Doğu’da çözümlenememiş durumda ancak her yıl listenin üst sıralarını belirleyen ülkelerde barış seviyeleri oldukça yüksek. İzlanda 2008’den beri 1. sırada yer alıyor ve bu yıl da en barışçıl ülke oldu. Endekse göre en az barışçıl ülke ise Suriye (163) oldu. Ardından Afganistan (162) ve Güney Sudan (161) geliyor.

Toplamda 163 bağımsız devlet ve bölgeyi barış seviyelerine göre sıralayan endeks, 3 ana alan üzerine kurulu;

  1. Emniyet ve Asayiş
  2. Devam Eden İç Çatışmalar
  3. Askerileşme

Geçtiğimiz yıl 92 ülkede barış seviyesinde gerileme görülürken 71 ülkede artış yaşadı. En büyük artışı yaşayan bölge Güney Asya oldu; Bhutan 5 sıra yükselerek 19. sıraya, Nepal 4 sıra yükselerek 84. sıraya ve Sri Lanka da 5 sıra yükselerek 67. sıraya geldi. En büyük artışı yaşayan ülke ise Gambiya oldu; 35 sıra yükselerek 75. oldu. Yeni cumhurbaşkanı Adama Barrow’un seçilmesiyle yakaladığı siyasi istikrar, komşularıyla olan ilişkilerini güçlendirdi.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika, 2015’ten beri dünyanın “en az barışçıl” bölgesi olmasına rağmen barış seviyesinde bu yıl bir iyileşme yaşadı. Katar ise 26 sıra gerileyerek 56. oldu ve en büyük düşüşü yaşadı. İçinde bulunduğu siyasi istikrarsızlık dışında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn tarafından hem siyasi hem ekonomik boykota uğraması işleri daha kötü bir hale getirdi. Türkiye de 1 sıra gerileyerek 149. oldu. En barışçıl olan 4 bölgenin hepsi de (Avrupa, Kuzey Amerika, Asya Pasifik ve Güney Amerika) bu yıl bir düşüş yaşadı. En büyük düşüşü artan terör ve hapis olaylarıyla Güney Amerika bölgesi yaşadı. En barışçıl bölge olan Avrupa ise 4 yıl arkaya arkaya barış seviyesinde düşüş gördü. 3 ana alanda da düşüş olmasına rağmen en büyük düşüşü siyasi kararsızlık sebebiyle yaşadı. İspanya da 10 sıra gerileyerek 30. oldu. Bu düşüş kısmen Katalonya’daki bağımsızlık referandumunun siyasi gerilimleri tetiklemesinden kaynaklanıyor.

Son 10 yılda, tüm dünya üzerindeki barış seviyeleri düşüyor ve “en barışçıl ülke” ile “en az barışçıl ülke” arasındaki uçurum gittikçe büyüyor. 2008’den bu yana en az barış seviyesine sahip olan 25 ülkede %12.7’lik bir gerileme yaşandı ve en barışçıl 25 ülkede sadece %0.9’luk bir artış yaşandı. 3 ana alandan; “devam eden iç çatışmalarda” %5.9, “emniyet ve asayişte” %2.9’luk bir düşüş görüldü. Ancak her şey kötüye gitmiyor. “Askerileşme” alanında yapılan harcamaların azalmasıyla son 10 yılda ortalama ülke skorları  %3.2 arttı.

Kaynak