AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

Şehirleri iklim değişikliğine hazırlayan projeler için 250 bin dolarlık ödül

Şehirleri iklim değişikliğine hazırlayan projeler için 250 bin dolarlık ödül

Dördüncüsü düzenlenen WRI Ross Center Prize for Cities yarışması için başvurular başladı. Yarışmada, şehirlerin gelişimini ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi destekleyen, iddialı ve örnek teşkil edebilecek projelere toplam 350 bin dolar ödül verilecek. Daha önce Eskişehir’in ödül aldığı yarışmaya Türkiye’den de katılım bekleniyor. Son başvuru tarihi 26 Eylül 2023.

World Resources Institute (WRI) Ross Center for Sustainable Cities’in, kentsel değişim ve dönüşüme dikkat çekmek için hayata geçirdiği global yarışması WRI Ross Center Prize for Cities’te ödüller dördüncü kez sahiplerini bulacak.

İklim eyleminin son 10 yıla damga vurmasından yola çıkarak bu yıl yarışmanın teması ‘İklim Hazırlıklı Toplumlara İvme Kazandırmak’ olarak belirlendi.

İklim krizine hazırlıklı şehirler yaratmak için, iklim sorunlarının büyüklüğünü göz önünde bulundurarak iklim eyleminin hızını, kapsamını ve ölçeğini artıran projeler yarışacak.

Birinci seçilen proje 250 bin dolar kazanacak. Diğer dört finalistin her birine de 25 bin dolar ödül verilecek. WRI Başkanı ve CEO’su Ani Dasgupta, “İklim krizinin ön saflarında yer alan şehirler, dünya çapında milyarlarca insan için güvenli ve dirençli bir gelecek sağlama konusunda da önemli bir rol üstleniyor. Prize for Cities, başkalarının da kendi yaşadıkları yerlerde uygulayabileceği, büyük sorunlara daha hızlı, daha büyük ve daha kapsamlı çözümlerle cevap veren yenilikçi projelere dikkat çekmeyi amaçlıyor” dedi.

Projeler, örnek alınabilir ve ölçeklenebilir olmaları şartıyla iklime dayanıklı altyapıdan, sıfır karbonlu binalara ve afete hazırlık eğitimlerine kadar geniş bir yelpazede olabilir.

Kamu, özel sektör, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve bireyler, ödül programına başvurabilir.

Ödülün, kentsel alanda neler olup bittiğini gösteren bir barometre niteliğinde olduğunu vurgulayan WRI Ross Center Global Direktörü Rogier van den Berg sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yalnızca yerel toplulukları etkilemekle kalmayıp şehrin ötesinde de değişime yol açan projeler için çağrı yaparak çıtayı çok yükseğe koyuyoruz. Cesur düşünmeyi teşvik ediyor ve en iyi projelerin sahip olduğu bir özellik olan dalga etkisi yaratabilme potansiyeline dikkat çekiyoruz.”

Eskişehir de ödül almıştı

Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız ise “Önceki yarışmalarda, sürdürülebilir değişim için şart olan vizyonu, ortaklık oluşturma becerisini ve azmi gösterenler ödüllendirildi. Ödül komitesi, insanları bir araya getirerek enerjik, iklim hazırlıklı toplumlar yaratmaya yardımcı olan, fark yaratmaya çalışan projeler arıyor” diyerek Türkiye’den de projelerin yarışmaya katılmasını beklediklerini söyledi.

Geçen yıl büyük ödülü, Kolombiya’nın Barranquilla kentinde, şehirde istihdamı, halk sağlığını ve yerel ekonomiyi canlandırmak amacıyla hayata geçirilen, kapsayıcı bir yeşil alan projesi olan Todos al Parque aldı. 2020-2021 döneminde ise büyük ödül, Arjantin‘in Rosario Belediyesi’nin geniş kapsamlı kentsel tarım programı Sustainable Food Production for a Resilient Rosario’ya verildi. 2019’da ilki düzenlenen yarışmada ise birincilik, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Amend’in geliştirdiği, başta Tanzanya’nın Darüsselam şehri olmak üzere, Afrika şehirlerinde okul yollarını çocuklar için daha güvenli kılmayı hedefleyen School Area Road Safety and Improvements (SARSAI) programına gitti.

Aynı yıl, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kentsel gelişim projesiyle finalistler arasında yer aldı. Herkes için erişilebilirliği esas alan projesiyle Eskişehir bir yandan sağlık unsurunu ön plana çıkarırken, bir yandan da kenti daha kapsayıcı hale getirerek bir dönüşüm yaratmıştı. Eskişehir bu çalışmasıyla pek çok şehir için de ilham kaynağı oldu.

Finalistler sonbaharda açıklanacak

WRI Ross Center’ın global ağından, uluslararası ve çok disiplinli bir değerlendirme ekibi WRI Ross Center Prize for Cities 2023-2024’ün beş finalistini seçecek.

Başlıca kriterler, projelerin yenilikçi fikirler ve yeni yaklaşımlar sergilemesi, birey ve toplukların yaşamları, zihniyetleri ve davranışları üzerinde etkili olması, ayrıca şehir içindeki ve dışındaki kurumlar üzerinde etkisi olması. Şehir liderlerinden ve uzmanlardan oluşan bağımsız bir jüri heyeti de büyük ödülün sahibini ve dört finalisti belirleyecek.

Kazananlar, 2024 yılının sonbahar aylarında açıklanacak. Ödül programına 26 Eylül 2023 tarihine kadar buradan başvurulabilir. Ödül programı ve başvuru süreci detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

WRI hakkında

WRI; Brezilya, Çin, Kolombiya, Hindistan, Endonezya, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri‘nde ofisleri bulunan, Afrika ve Avrupa’da ise bölgesel ofislere sahip küresel bir araştırma kuruluşudur.

1700’den fazla çalışanı ve ortaklarıyla birlikte insanların yaşam kalitesini artıran ve doğanın gelişmesini sağlayan pratik çözümler geliştirmek için çalıştığı belirtiliyor.

WRI Türkiye Ross Center for Sustainable Cities hakkında

WRI Ross Center for Sustainable Cities, WRI’ın kentlerde tüm bireyler için daha iyi bir geleceğin oluşumuna adanmış programıdır. Ağ, şehirleri daha dirençli, kapsayıcı ve hem insanlar hem de gezegen için daha iyi olan düşük karbonlu yerlere dönüştürmeye yardımcı olmaya çalışır. Ağın amacı, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan, Kolombiya, Etiyopya, Kenya, Endonezya, Meksika ve Türkiye‘de gerçekleştirilen küresel araştırmalar ve saha deneyimleri ile kentlerde yaşayan milyonlarca insanın hayatını iyileştirmek için çevre dostu ve sürdürülebilir kentsel çözümler sunmak.

Kaynak: Yeşil Gazete

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: