AnasayfaSosyal KalkınmaAkıllı Kentler

Katılımcı Kentler Projesi

Katılımcı Kentler Projesi

Katılımcı Kentler projesi Şubat 2014’te pilot proje olarak Londra’nın güneyindeki West Norwood’ta hayata geçirildi. Proje kapsamında, semtlerini fayda temelinde yeniden şekillendirmek isteyen 1000 kişi büyük bir çalışmaya başladı.

Lambeth Konseyi ile ortaklaşa yapılan projede öncelikli hedef kurulması amaçlanan bu platform ile meyve bahçelerinden, genç fikirlerin yoğrulduğu; yetenekli  gruplardan ortaklaşa kullanılabilen mutfakların olduğu 20 adet toplum temelli girişime ortam sağlanması olarak belirlendi.

İnsanların katılım temelindeki farklı fırsatları ve koşulları sunan bu şehirde yaşamak istemesini fark eden “The Open Works” bu katılımcı şehri, katılımcılarla birlikte yapmanın daha iyi bir fikir olduğunu ileri sürerek platformun oluşturulması ve çalışmalara bir an önce başlamanın  önemli olduğunu vurguluyor. Birlikte yaşamak istenilen ve yeni bir katılımcı sistemin uygulanacağı bu oluşumda, bireyler her gün faydalı işler yapabileceği, yaşamaktan zevk alacağı, ilham verici ve farklı fikirlerini olgunlaştırarak projelere dökebileceği yaşanılası bir yer inşası için kolları sıvamış durumdadır.

İlk aşamada 1000 kişi ile başlatılan bu yaşam alanı ve paylaşım projesi 2500 farklı inovatif ve faydalı fırsatı bir araya getiren ve sonuç olarak yapılmış olan 20 girişim sayesinde ortaya çıktı. Proje; bilgi, alan ve ekipman paylaşımları ile ailelerin çalışıp oynayabileceği, yemek pişirip, ağaç dikebileceği,kendi atölyelerini kurarak farklı festivaller düzenleyebileceği bir yer haline getirdi.

FOOD+STORE                        pielab+expo

İlk aşamadaki 1000 kişilik ekip, bir şehir olarak büyük bir alan ve uzmanlıkla yoğrulmuş bir çevre oluşumunda sürdürülebilir, eşit ve katılımcı  bir örnek haline gelmemesi için hiçbir engelin olmadığını düşünüyor. Grup aynı zamanda projeyi gelecekte daha iyi bir noktaya da taşımak istiyor.

Proje kapsamında  haftalık 140 fırsat oluşturuluyor ve bunlar arasında tamir, öğrenme, pişirme ve paylaşma yer alıyor. Günlük hayatta pratik faydalar sağlayan 600 ortak proje, 300 adet arka bahçesi bulunan ve açık yemek servisi yapabilen yeşil ev, 6 adet kurulama mağazası, 12 adet  pişirme işlemleri için yerel mutfak, 24 adet araç gereç kulübesi,  25 adet fabrikasyon, gıda ve enerji için yeni toplum işletmesi de projenin diğer önemli unsurlarını oluşturuyor.

potting-shed-22