AnasayfaGirişimcilikGıda

LIFE Girişimcilik Öyküleri – 6: Diyetisyen Gizem Çankaya

LIFE Girişimcilik Öyküleri – 6: Diyetisyen Gizem Çankaya

Asu Aksoy
Eğitmen – LIFE Projesi

IDEMA Kalkınma çalışanları yazıyor: Asu Aksoy, LIFE Projesi (Livelihoods Innovation through Food Entrepreneurship Project) katılımcılarından Diyetisyen Gizem Çankaya’nın girişimcilik öyküsünü IDEMA Haber okuyucuları için yazdı.

LIFE programının dördüncü grup üyesi olan Gizem Çankaya, 2014 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi’nde Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü kazanmıştır. Bu süreç ile birlikte yeni bir yolculuğa çıkan Çankaya, hayallerindeki mesleğe kavuşma heyecanıyla lisans eğitimini en verimli şekilde geçirmiş. Mesleki bilgisiyle mutfak tutkusunu harmanlayarak çıktığı bu yolculukta aldığı keyif ve sağladığı fayda en büyük motivasyonu olmuş. Çankaya, “Sağlıklı Beslenme Mutfakta Başlar” felsefesiyle sağlıklı reçeteler oluşturmaya başlamış. 

Diyetisyen – Gizem Çankaya

Çocukluğunda kilolarıyla başı dertte olan Çankaya, kilo verme sürecinin zorluğunun hep bilincindeymiş. Oluşturduğu tariflerde de her zaman insanların keyifle kilo verebilmesine destek olabilmek; sağlık problemlerinden ötürü bazı besinleri hayatından çıkarmak zorunda olan ve kısıtlı beslenen kişilere alternatif sağlayabilmek için lezzetli ve sağlıklı içerikler yaratmaya özen göstermiş.

Bugünlerde Çankaya elindeki birçok reçete ile sağlıklı beslenmenin en keyifli halini yaratmaya çalışıyor. Sağlıklı beslenmeyi aç kalmak, lezzetsiz yemekler yemek, sosyal hayattan kısıtlanmak olarak düşünen ve önyargısı olan herkese bunun tam aksini göstermek için uğraşıyor. Bu amaçla ilk adımını da kendi sağlıklı atıştırmalık ürünlerini çıkararak attı. Şekersiz ve tam buğday unu ile hazırladığı besleyici atıştırmalıklarla kilo verme sürecindeki herkese lezzetli ve pratik alternatif sunmayı hedefledi.

Çankaya, çeşitli beslenme tarzlarına yönelik reçeteler oluştursa da her zaman sporcu beslenmesine ilgi duyuyor. Bu kapsamda Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde Egzersizde Beslenme ve Metabolizma alanında yüksek lisansa başlayan Çankaya, şimdi Formeo Beslenme Eğitimi ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde spor diyetisyenliği yapıyor. “Sporcuların besin ihtiyaçları, toplumdaki diğer bireylerden daha farklıdır ve performansları açısından beslenmeleri kritik önem taşır.” diyen Çankaya, gelişen spor beslenmesi bilgisiyle, mutfak ilgisini birleştirerek sporculara özel tarifler geliştirerek yenilikçi bir bakış açısı kazandırmak istiyor. 

Pandemi sürecinde yaptığı çalışmalara da değinen Çankaya, bu süreçte insanların hazır gıda tüketimine dair endişelerinin olduğunu; ancak sağlık yatırımları açısından önemli olduğunu şu sözlerle aktardı: “Pandemi sürecinde insanların dışarıdan hazır tüketime dair artan endişeleri ile talepler biraz daha azalsa da bu sürecin özellikle sağlığımıza yatırım yapmanın önemi konusunda büyük farkındalık yaratığını düşünüyorum. Daha sağlıklı bir beden için kendine iyi bakmak isteyen bireylerin sağlıklı besin tüketimleri ve bu konudaki talepleri de artıyor olacaktır.”

Çankaya, IDEMA Haber okuyucuları için LIFE Projesi’ni şu şekilde ifade ediyor: “LIFE Projesi ile kendimi birçok alanda geliştirme fırsatı yakaladım. Girişimcilik üzerine aldığımız eğitimler bir şirketin fikir aşamasından, kurulumuna ve sonraki süreçlerde nelere dikkat edilmesi gerektiğine, olası durumlarda nasıl önlemler alabileceğimize dair bilgi edindik. Projenin en sevdiğim iki yanı vardı ki bunlardan biri network ağı, diğeri ise endüstriyel mutfak deneyimi. LIFE katılımcılarıyla network ağımızı genişlettik; fikir alışverişinde bulunduk ve ortak projelerde buluşup yeni iş modelleri yarattık. LIFE mutfağında şefimiz ve gıda mühendisimizin desteği ile bir işletmenin arka planında daha doğrusu sıcak alanını deneyimleme ve kendi ürünlerimizi geliştirme imkânlarına eriştik. LIFE mutfağında çalıştığım bir hafta boyunca çok şey öğrendim. LIFE’ın bazı etkinliklerine kendi sağlıklı atıştırmalıklarımla yeme-içme hizmeti sunabilmek ise bu sürecin benim için kıymetli anlarındandı. Buradan edindiğim tecrübe ile daha sonra toplu siparişler aldım, LIFE Cafe’ye ürün verdim. LIFE, benim için gıda girişimciliğine dair her türlü durumu deneyimleme imkânı sunan, bilgisini her daim aktaran şahane hocaların bulunduğu bir proje. Bu yüzden iyi ki LIFE ailesine dahil oldum. Bu ailenin bir parçası olduğunuzda eğitim süreciniz bitse de iletişimin devam ettiğini ve karşılıklı faydanın sürdüğünü görüyor olmak da çok kıymetli.”