AnasayfaTeknoloji

NASA, Ay’ın güneyine yeni bir uzay aracı gönderiyor!

NASA, Ay’ın güneyine yeni bir uzay aracı gönderiyor!

NASA, Ay’ın bilinmeyen tarafı olan güney kısmına yeni bir gezici gönderiyor. Eğer başarılı olunursa, çarpışma yaşamadan güneye inebilen ilk makine olacak. Ayrıca bölgedeki buzulların ilk kez haritalandırılması için çalışmalar başlatılacak. Bu durum, Ay’a ziyaretlerde bulunacak astronotlar için çok büyük bir öneme sahip olacak. Bunun yanı sıra makine, farklı türlerdeki ay toprakları hakkında veriler elde etmek için 1 metrelik bir delgi de kullanacak.

Golf arabası büyüklüğündeki VIPER’ın (Uçucu Araştırmacı Polar Keşif Gezgini), 2022 yılının Aralık ayında iniş yapması hedefleniyor. Yaklaşık 100 gün boyunca veri toplayacak olan gezici, Ay’daki ilk küresel su kaynağı haritasını oluşturmayı planlıyor. 

NASA, Artemis Programı kapsamında, 2024 yılına kadar Ay’ın güneyine astronotlar göndereceğine ve kalıcı bir üs inşa edeceğine dair söz verdi. Orada bulunan astronotlar, bölgeden temin edilen su buzlarını ayrıştırarak nefes almak için oksijene ve yakıt için de hidrojene dönüştürme imkanı bulacaklar. 

Eğer NASA bir üs kurmak ve Mars’a geçmek istiyorsa, Ay’daki suya ihtiyaç duyacaktır. Böylece Mars’a seyahat edecek astronotların jet yakıt takviyelerini Ay’da yapmaları mümkün olacak. Ay’ın güney kutbu, bizler için gizemli bir yer olmaya devam ediyor. Yine de orada buz olduğunu biliyoruz.

Yeni görevin proje müdürlüğünü üstlenen Daniel Andrews: “Bundan 10 yıl önce, Ay’da bulunan su buzu kanıtları ışığında Dünya dışında bir yaşam ihtimali için araştırmalara başladık. Ay’ın ihtiyaç duyduğumuz kaynakları içerip içermediğini hâlen araştırıyoruz. Bu gezici, suyun nerede olduğu ve ne kadar kullanmamız gerektiği ile ilgili birçok soruyu yanıtlamamıza yardımcı olacak.” ifadelerinde bulundu.

Kaynak