AnasayfaİnovasyonGenç

Portakal ve Avokado Kabukları İle Kuraklığa Çözüm

Portakal ve Avokado Kabukları İle Kuraklığa Çözüm

Arama motoru Google’un bilim ve teknolojiyi desteklemek adına düzenlediği Google Science Fair (Google Bilim Fuarı) gençlere yaratıcı projeler sunmaları konusunda imkan sağlıyor. Son olarak düzenlenen fuarda bir çok genç yaptıkları projelerle çeşitli ödüller alırken, 16 yaşındaki Güney Afrikalı Kiara Nirghin, “Kuraklığa Karşı Savaşta Meyvelerden Yararlanma” adlı projesiyle, “Grand Prize Winner” ödülünü kazandı.

Kendisine meyve suyu yapmak isterken portakal ve avokado kabuklarının suyu içerisinde tuttuğunu gözlemleyen Kiara, bu iki meyvenin kabuklarını kullanarak  oluşturduğu çözelti sayesinde toprakta suyun uzun süre tutulmasını sağladı ve bu yolla kurak bölgelerdeki su probleminin çözülebileceğini keşfetti. Portakal ve avokado kabuklarından oluşan karışım, süper emici bir polimer makro moleküler sayesinde çevredeki suyu emiyor ve yavaşça toprağa bırakıyor.

Güney Afrikalı küçük kız, bu icadı sayesinde 20 yıldan daha fazladır kuraklık sorunu bulunan ülkesindeki su problemini çözmeyi ve bu yolla ekinler için de daha çok su kurtarmayı umuyor.

Kiara’nın bulduğu yöntemin zararlı kimyasallardan ve pahalı sistemlerden uzak olması ve maliyetinin düşük olması da çiftçilerin yüzünü güldüren bir durum. Bu yöntem kullanıma geçildiğinde kurak bölgelerde %73 oranında su artışının sağlanması ve bu sayede gıda güvenliğinin de artması bekleniyor.