Anasayfaİnsan Hakları

Sahip Olduğun Eşyaların İklimi Nasıl Değiştirdiğini Öğrenmek İster Misin?

Sahip Olduğun Eşyaların İklimi Nasıl Değiştirdiğini Öğrenmek İster Misin?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ve Yeşilist danışmanlığında, Eşya Kütüphanesi tarafından geliştirilen COİKİ uygulaması ile her gün kullanılan eşyaların iklime olan etkisini ve bu etkinin ortak kullanım alışkanlığı ile nasıl azaltılabileceği hesaplanabiliyor.  

Bir insanın iklimi nasıl değiştirebileceği sorusundan yola çıkan proje, bireysel düzeyde yapılan aşırı tüketim ve eşya kullanma alışkanlığının iklim değişikliğini hızlandırdığını belirtiyor. Ve bu alışkanlıkların yarattıkları etkilerin bilincinde olmak amacıyla geliştirilen bu hesaplama uygulaması ile bireylerin tüketim alışkanlıkları konusunda farkındalık kazanmaları hedefleniyor.

Uygulamanın diğer karbon ayak izi hesaplama araçlarından farkı ise ortak kullanımın karbon salımınını ne ölçüde azaltıldığı göstermesi. bunun için, hesaplama boyunca sahip olunan eşyaların adeti ve bu eşyaların kaç kişi tarafından kullanıldığı soruluyor.

Etkinizi fark etmek için uygulamaya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, karbon ayak izi hesaplama çalışmasına bir örnek olarak Zeyntinburnu Belediyesi’nin hazırladığı bu araca bakabilirsiniz. Bu araçta karbon ayak izi emisyon kaynağı, tüketim miktarı ve tüketici sayısı ile hesaplanıyor.