AnasayfaKalkınmaEkonomik Kalkınma

Özel Röportaj: Beri Kadın Kooperatifi, Elde Üretim Kalpte Dayanışma

Özel Röportaj: Beri Kadın Kooperatifi, Elde Üretim Kalpte Dayanışma

Beri Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selda Bilgin ile Beri Kadın Kooperatifi’nin hikayesi, sosyal girişimcilik yolculukları, kooperatifte ürettikleri ürün ve geliştirdikleri hizmetlere yönelik röportajımızı gerçekleştirdik. Kendisine paylaşımları için teşekkür eder, keyifli okumalar dileriz.

Beri Kadın Kooperatifi Nedir?

Beri, Ankara’da yaşayan Suriyeli ve Türk kadınların beraber ürettiği, sürdürülebilir ve temiz konfeksiyon üretimi yapan bir sosyal kooperatiftir. Beri, çok sesliliğin  gücüyle tekstilde dönüştürücü bir üretim deneyimi oluşturmaya odaklanır. Temiz giysinin herkesi hakkı olduğuna inanır ve temiz giysiyi yaygınlaştırmaya bebeklerden başlar. 

Beri Kadın Kooperatifi Nasıl Ortaya Çıktı?

Altındağ Belediyesi’nde “Kadınlar Mucize Üretiyor!” afişini gördük. Bu afiş, Dünya Bankası’nın desteklediği, Altındağ Belediyesi, Ankara Ticaret Odası, ATO idea, İstasyon, Joon ve SGDD-ASAM’ın birlikte yürüttüğü bir projenin habercisiydi. Projede Suriyeli ve Türk kadınlar olarak, kendi mucizelerimizi yaratma yolunda bir araya geldik. Afişte yer alan bilgiler, kendi işimizin patronu olma fikri bize ilham verdi ve projeye katılmaya karar verdik. Bu proje ile dikişten anlayan ve örgü işlerine hakim kadınlar mülakatı geçerek projeye dahil oldular.

Mülakatlarla tanıştık ve projeye 2019 yılında başladık. Suriyeli ve Türk kadınlar bir araya geldi ve işbirliği ile projenin temellerini attık. İlk aşamada, Suriyeli kadınlarla birlikte çalışmaya yaklaşımımız soruldu. Bu fikre olumlu yanıt verdik çünkü zaten birlikte, aynı coğrafyada yaşıyoruz, arkadaşız, komşuyuz, akrabayız. Proje kapsamında sosyal uyum eğitimleri, muhasebe eğitimleri, bilgisayar eğitimleri ve işletme eğitimleri aldık. Bu eğitimlerin ardından 2021 yılında kooperatif resmen kuruldu.

Hangi eğitimlerden en çok fayda sağladınız? Hangi eğitimleri özellikle yararlı buldunuz?

Tüm eğitimler, bize büyük fayda sağladı. Önceden hiçbirini bilmiyorduk çünkü. Biz ev hanımlarıydık ve ilkokul mezunuyduk. Bu eğitimler hayatımızda değişim sağladı. Dikiş ve nakış gibi temel becerilere sahiptik ancak ticaret, muhasebe ve internet gibi konular hakkında bilgimiz yoktu. Şimdi ise bilgisayar üzerinde belge ve tablo hazırlayabiliyor, e-posta gönderebiliyoruz. Kendimizi iş kadını olarak görüyoruz. İlk başta sadece ev işleriyle uğraşıyorduk, şimdi ise iş dünyasında yer alıyoruz. Diğer arkadaşlarımız da aynı şekilde; hayatlarında ilk defa eşlerini ve çocuklarını bırakıp işe çalışmaya geliyorlar. Sabah başlayıp akşam 5-6’ya kadar çalışıyoruz ve bu durumda akşam 7-8 gibi evimize gidiyoruz. Üretim ve yönetim alanlarında da arkadaşlarımız benzer deneyimlere sahip. Projede farklı kültürlerden insanlarla bir araya gelme fırsatı buluyoruz, çeşitli kurumlardan misafirler ve müşteriler ağırlıyoruz.

Bu projenin etkisiyle hayatınız nasıl değişti? İş kadını oldunuz, bu değişimi çevreniz nasıl karşıladı?

Değişim hem olumlu hem de karmaşık tepkilere yol açtı. Evdeki bazı kişiler, sürekli olarak işe daha fazla zaman ayırdığımı düşünerek sitem edebiliyorlar. Ancak burada da sorumluluklarımız var ve bu nedenle zaman ayırmamız gerekiyor. Bir dönem çocuğum “Anne, sen dinlen, ben çalışırım.” dedi. “Öğrenmeyi seviyorum.” dedim. “Bu yaşta ne öğrenmesi, anne.” dedi; “Öğrenmenin yaşı mı olur?” dedim. Bu yaşa kadar bu fırsata sahip olamamıştım ama şimdi sahibim. YouTube, Google ve çeşitli eğitimler sayesinde birçok yeni bilgi ediniyorum. Hafta sonları bile bazen çalışmak zorunda kalıyoruz ve bu nedenle ailem daha az zaman geçirdiğim için sorunlar olsa da, aynı zamanda gösterdiğim çaba ve emeği takdir ediyorlar.

Beri’de sizi motive eden şey ne?

Ben dikiş dikmeyi çok seviyorum. Kendi dikiş makinem de var ve el işlerini üretmeye bayılıyorum. Beri, artık bir aile gibi hissettiriyor. Burası, ikinci bir ev gibi benim için. Burada her şeyi paylaşıyoruz. Aramızda bir bağ var; birbirimizi bir gün görmesek bile aklımız burada kalıyor. Bir arkadaşımız ayrılsa bile, sanki hepsi dağılıp gidecekmiş gibi hissediyoruz.

Bu arkadaşlığı nasıl geliştirdiniz?

Birbirimize benziyoruz. Üç yıldır birlikteyiz ve her gün saatlerce bir aradayız. Yemek yediğimizde, molalar verdiğimizde ve atölyede bir aradayız. Ailemden daha fazla zamanı buradaki iş arkadaşlarımla geçiriyorum. Eve gittikten sonra bile daha fazla iletişimdeyiz ve birlikte üretiyoruz. Problemler yaşarsak, birbirimize destek oluyoruz. Burada erkek yok, bu yüzden kadınlar olarak daha hızlı, çekinmeden, utanmadan bağ kuruyoruz.

Sorun yaşarsanız nasıl çözüyorsunuz? 

Sorunlar ortaya çıktığında daha ciddi bir şekilde ele alıyoruz. Olumsuz durumlar, aksilikler, hatalar veya kazalar yaşanabilir, ancak her sorunun bir çözümü olduğuna inanıyoruz. İlişkilerde problem yaşanırsa arabuluculuk yapıyoruz. Birbirimize güveniyoruz. 

Beri dediğimizde sende canlanan duygular neler?

Hayalperestlik. Herkes bizi duymuş, sipariş alıyoruz, tavsiye ediliyoruz, böyle hayallerim var. Anneler bizi duymuş bebekleri sağlıklı kumaşlar giyiyor. Kadınların maddi durumu iyileşmiş, aylık gelir elde etmiş, yeni kadınları istihdam etmişiz, atölyeyi büyütmüşüz. Hayallerimizle ayakta duruyoruz. Gurur. Güzel işler yapıyoruz. Kaliteli üretim yapıyoruz. Bir mucizeyi yaşatıyoruz. Gurur duymazsak devam edemezdik. 

Bu ürünleri yapmak sana nasıl hissettiriyor?

Renklerimiz, kumaşlarımız çok güzel. Dikerken bile mutlu hissediyoruz. İçimiz açılıyor. Yumuşak bir dokusu var, küçük bebek kıyafetleri var. Onu bitirip askıya asıyoruz, bakması bile hoşumuza gidiyor. Mağazalara gittiğimizde sadece beğenir geçerdik, şimdi ilk iş dikişleri inceliyoruz. Hataları fark ediyoruz. Uzmanlaştık. Artık bizim de mağazalarda ürünlerimiz olsun istiyoruz. 

Beri’nin diğer işletmelerden farkı ne?

Öncelikle kadın girişimci olmamız. Farklı kültürlerin bir arada olması ve üretmesi. Ev hanımlığından başlayıp marka yaratmak bizim için mucize gibi bir şey, hayal etmediğimiz şey. Üç sene önce söylense inanmazdım. Ama şu an beri markası altında üretim yapıyoruz. Hem de kaliteli, yeşil dönüşüme uygun, sıfır atık hedeflediğimiz ürünlerle. 

Peki hangi ürünleriniz var, ne gibi hizmetler veriyorsunuz? 

Kooperatifimizde, kadın ve bebek ürünlerinden hediyelik eşyalara, alışveriş çantalarından organizerlara kadar geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Ürettiğimiz tüm ürünlerin yeniden dönüşümünü önemsiyor ve bu döngüyü yaşadığımız toplumda fırsat eşitliğini artırmak için kullanıyoruz. Tüm süreçlerimizi kolektif üretim ilkesiyle, ekibimizin çok sesli kültüründen ilham alarak ilerletiyoruz. Üretimlerimizde minimum atık çıkarmaya odaklanarak, tekstil üretimin dünyada yarattığı tahribatı azaltıyoruz. Kullandığımız malzemelerden, geliştirdiğimiz tedarik süreçlerine kadar doğayı, insanı ve tüm sistemi koruyoruz. 

Beri’ye nereden ulaşabiliriz?

www.bericoop.com ve Instagram başta olmak üzere sosyal medya hesaplarımız üzerinden hakkımızda daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Trendyol, PTTAvm üzerinden alışverişlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: