AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaGöç ve Mülteciler

Suriyeli mülteciler için özel arama motoru “Searchingforsyria.org”

Suriyeli mülteciler için özel arama motoru “Searchingforsyria.org”

Google Suriyeli mültecilerin sorunlarına dikkat çekmek için “Searchingforsyria” (Suriye için Arama) adını taşıyan özel bir internet sitesi kurdu.

BM Mülteci Ajansı ve Google işbirliğinde küresel olarak çevrimiçi izleyicilere Suriye’deki mülteci krizi ve dünyanın insancıl birliği hakkında bilgilendirme ve yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlayan web sitesi, şiddet ve zulüm yüzünden zorlanan milyonlarca Suriyeli aileye yardım etmeyi amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin verilerini, hikayelerini, Google arama trendlerini diğer kaynaklardan birleştirerek Suriye mültecileri hakkında dünyanın en çok sorulan beş sorusunun cevaplarını bu sitede içerisinde sunuyor.

Suriye savaş öncesinde nasıldı?

Suriye’de neler oluyor?

Mülteci kimdir?

Suriyeli mülteciler nereye gidiyor?

Suriyeli mültecilere nasıl yardım edebilirim?

Ayrıca cevaplar BM ve Google tarafından sağlanan zengin ve kapsamlı multimedya içeriği ile sunuluyor.

BM Mülteciler Yüksek Komisyon Üyesi Filippo Grandi, “Suriye’yi araştırmak, Suriye ve mülteciler hakkındaki efsaneleri ve yanlış anlamaları ortadan kaldırmayı ve günümüzün en büyük insani trajedisine tamamen taze bir bakış sunmayı hedeflediklerini belirtti.

“Bu proje, Suriyeli mültecilerle ilgili beş önemli soruyu tespit etmemize ve cevaplamamıza olanak tanıyan Google’ın harika bir projesidir. ” dedi.

Google.org’un Başkan Yardımcısı Jacquelline Fuller, “BMMYK ile Suriye’yi araştırarak bilinçlendirmeye yardımcı olmak ve devam eden çatışmanın ve mülteci krizinin dünyadaki insanlık maliyetini bilgilendirmekten gurur duyuyoruz” dedi. “Suriye’de yaşanan mülteci krizinin ölçeğini anlamak zordur, ancak Suriye’yi araştırmak konusundaki sorular birçok insanın anlama arzusunun bir yansımasıdır. Geçen sene Almanya, Fransa ve İngiltere’de en çok arananlar arasında Suriye’de neler oluyor? sorunun yer aldığını belirtti.

“Suriye İçin Arama” web sitesinde Arapça versiyonun yanında İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca olmak üzere versiyonlar bulunmaktadır. Web sitesi, seçilen ülkelerdeki Google ana sayfasında (http://www.google.com) adresinde yer alıyor veya doğrudan http://www.searchingforsyria.org  adresinden erişilebiliyor.

Kaynak