AnasayfaEkolojiGeri Dönüşüm

Tasarımcı Thomas Vailly, ayçiçeklerinden biyo bazlı malzemeler üretiyor!

Tasarımcı Thomas Vailly, ayçiçeklerinden biyo bazlı malzemeler üretiyor!

Eindhoven merkezli tasarımcı Thomas Vailly, hasat edilen ayçiçeklerinin atıkları ile yalıtım panellerinden iPhone kılıflarına kadar sürdürülebilir ürünler yaratmak için araştırmalar gerçekleştiriyor.

Studio Thomas Vailly, sadece ayçiçeği kullanılan bir dizi ürün geliştirmek amacıyla Fransa’nın Toulouse kentinde bulunan seçici bir devlet üniversitesinin (ENSIACET) bilim insanlarıyla çalışıyor. Yaygın olarak yağ, tohum veya biyoyakıt üretiminde kullanılan ayçiçeği, değerli kaynaklar haline gelebilecek potansiyelde tarımsal atıklar da üretiyor. Vailly bununla birlikte, hem sürdürülebilir ürünler hem de doğal bir vernik oluşturuyor. Örneğin; tohumlardan yağ çıkarıldıktan sonra kalan pres küspesi aynı zamanda su bazlı bir tutkalla ısıtılıp bastırıldığında ince bir film haline getirilebiliyor.

Vailly: “Kurallar basit, sadece ayçiçeği bazlı ürünleri kullanabiliriz. İlave içerikler kullanamayız. Bir seferde bir bitkiye odaklanarak çalışıyoruz. Çok özel ve alışılmadık işler yapmak heyecan verici bulgular ortaya çıkarıyor.” ifadelerinde bulundu.

Thomas Vailly ve atölyesi, ayçiçeği saplarını hasat alanında çürümeye bırakmak yerine onları toplayarak ikinci bir hasada sokuyor. Kabukları soyulup öz haline gelecek şekilde ayrılan saplar, tohumlarından yapılan su bazlı tutkalla birleştirilirken kabuk lifleri ısıtılıp suntaya bastırılıyor. Bu ürünleri suya dayanıklı hale getirmek adına ise ayçiçeği verniği kullanılıyor.

Ayçiçeği mahsulünün eşsiz geri dönüştürülebilir malzeme çeşitliliği sayesinde biyoplastiklere bir rakip çıkmış olabilir. Küçük bir cıvatadan tutun büyük bir yalıtım paneline kadar birçok kullanım alanına dair çalışmalar devam ediyor. Bu biyo-malzemeyi; paketleme, sofra takımları, ofis mobilyaları ve akustik panel sistemleri gibi çeşitli alanlara da açmayı düşünen Vailly: “Bana göre, sadece yerel ve bölgesel kaynakları kullanmıyoruz. Yanlış bir şekilde atık olarak nitelendirilen kaynaklarla yaratıcı oluyoruz.” cümleleriyle projeyi özetliyor.

Kaynak