AnasayfaEkoloji, İklim-Kırsal Kalkınma

Türkiye’deki Orman yangınlarının %95’i insan kaynaklı

Türkiye’deki Orman yangınlarının %95’i insan kaynaklı

idemahaber

UNDP Türkiye Orman yangınlarıyla ilgili farkındalık yaratmak için infovideo yayınlandı.

Ormanlar, sadece insanlığın yaşamı için temel ihtiyaçlarını karşılamakta kalmıyor aynı zamanda sera gazı salınımının azaltılmasında da büyük yarar sağlıyor.

Video’da yer alan bilgilere göre  Türkiye’nin 22 milyon hektarlık orman alanı ülke yüzölçümünün %28’ini oluşturmaktadır.

Özellikle yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarının önlenmesi ve böylece sürdürülebilir bir kalkınmanın benimsenmesi için ormanlara değer vermek ve onları korumak gerekmektedir. Orman yangınları nedeniyle her yıl 782 bin ton sera gazı salınımı gerçekleşmektedir ve bu durumun sorumlusu %95’i oranında insanlardır.

Akdeniz, Ege, Marmara ve Batı Karadeniz gibi bölgeler ormanlık alanların en fazla olduğu bölgeler olmakla birlikte orman yangını çıkma riskinin de en yüksek olduğu yerler arasında yer almaktadır. Genel tabloya baktığımızda, ormanlık alanlarımızın yaklaşık %60’ı yangına hassas bölgelerde bulunmaktadır.

Orman yangınlarının önlenmesi için yapılacak arasında pikniklerin belirlenen alanlarda ve kontrollü olarak yapılması, sigara izmaritlerinin yol kenarlarına ve ormanlara atılmaması, anız atık ve çöplerin yakılmaması gibi önemli noktalar yer almaktadır.