AnasayfaKültür - SanatKültürel Kalkınma

UNESCO Dünya Mirası Komitesi Bu Yıl Türkiye’de Düzenlecek

UNESCO Dünya Mirası Komitesi Bu Yıl Türkiye’de Düzenlecek

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Dünya Miras Komitesi’nin 40. toplantısı 10-20 Temmuz 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.

1972 yılında kabul edilen Dünya Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ne  1983 yılında taraf olan Türkiye, bu yıl ilk kez Dünya Mirası Komitesi’ne ev sahipliği yapacak. 191 devletin kabul ettiği Dünya Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi dünya çapında en fazla devletin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden biri. Dünya Miras Komitesi ise kabul edilen bu sözleşmenin uygulanmasından sorumlu. Komite ayrıca Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilecek alanları belirleyip Dünya Miras Fonu’nu da yönetiyor.

Bu kapsamda İstanbul’da gerçekleşecek 40. Dünya Mirası Komitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Başkanlığı tarafından eşgüdüm içinde yürütülecek.

Dünya Mirası Listesi’nde 163 ülkeden 802 kültürel, 197 doğal ve 32 hem kültürel hem doğal miras olmak üzere 1031 alan yer alıyor. 51 Dünya Mirası ile İtalya listenin ilk sırasında. Türkiye’de ise 13’ü kültürel 2’si hem kültürel hem doğal olmak üzere toplam 15 Dünya Mirası alanı bulunuyor. Tüm insanlığın ortak mirası kabul edilen Dünya Mirası Listesi’ne adaylık için taraf devletlerce hazırlanan geçici listelerde ise Türkiye’den 57 kültürel, 2 doğal ve 1 hem kültürel hem doğal alan yer alıyor.

screen-shot-2013-04-07-at-12.54.48-pm