AnasayfaGenelKentsel Kalkınma

UNESCO, Rio de Janeiro’yu Dünya Mimarlık Başkenti seçti!

UNESCO, Rio de Janeiro’yu Dünya Mimarlık Başkenti seçti!

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 2012 yılında gerçekleştirdiği toplantıda, Rio de Janeiro şehri Dünya Miras Listesi’ne resmen kabul edilmişti. Ayrıca, Kentsel Kültürel Peyzaj başlığını almaya hak kazanan “ilk şehir” olmuştu. UNESCO’nun Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ernesto Ottone R’nin yaptığı açıklamaya göre Rio de Janerio bu kez de 2020 yılında Dünya Mimarlık Başkenti unvanını alacak “ilk şehir” olacak!

Dünya Mimarlık Başkenti projesi, UNESCO ve Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) birlikte oluşturdukları yeni bir girişim. Kentleşme, iklim değişikliği ve mimari mirasın korunması gibi şehirlerin karşı karşıya kaldığı büyük zorluklar üzerinde çalışılması bekleniyor. Hatta Rio’daki 2020 serisi için tema “Tüm dünyalar. Tek bir dünya.” (All the worlds. Just one world.) olacak. Bu tema da 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden biri olan 11. hedef  “Sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları.” ile ilgili.

Ernesto Ottone: “Projedeki amaç; özellikle fikirlerin, ticaretin, kültürün, bilimin ve sosyal kalkınmanın merkezi olan şehirlerde, kültür ile mimari arasında yeni bir sinerji yaratmak.” dedi.

UIA Başkanı Thomas Vonier şunları ekledi; “Mimarların, yerel yönetimlerin ve toplulukların yardımıyla, topluluklara yarar sağlayan çözümlerin belirlenmesinde kilit bir rol oynayabileceğini vurgulamak istiyoruz. Kültür ve mimariyi birbirine bağlamak kapsayıcı, üretken ve sürdürülebilir şehirler oluşturmak için esastır.”

Rio de Janeiro, sahil boyunca ve dağların etrafına yayılmış, ekonominin çeşitlilik gösterdiği mahallelerinde yaşayan altı milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor. Şehrin bir kısmı Brezilya’da gecekondu mahallesi anlamına gelen favelaları yüzünden kötü anılırken, bir kısım da deniz kenarında lüks evlerde yaşıyor. Bu eşitsizliğin Rio’nun yoksulluk alanlarının yanında büyük mimari ve altyapı projelerinin üstlenildiği 2016 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına ev sahipliği yaptığı zaman ortaya çıktığı belirtiliyor.

Kaynak