AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

Yapay Zeka teknolojisi çok fazla su tüketiyor

Yapay Zeka teknolojisi çok fazla su tüketiyor

Yapay zeka algoritmalarını eğitmenin çılgınca miktarda enerji gerektirdiği bir sır değil. Ancak yeni bir makalenin ortaya koyduğu gibi, aynı zamanda fazla bir miktarda su da tüketiyor.

California Riverside Üniversitesi ve Texas Arlington Üniversitesi’nden araştırmacılar, yalnızca bol miktarda elektriğe ihtiyaç duymayan, aynı zamanda veri merkezlerini soğutmak için tonlarca su harcayan AI’ın çevresel etkisini inceleyen “Yapay Zekayı Daha Az Susuz Hale Getirmek” başlıklı bir makale paylaştılar.

Araştırmacılar, OpenAI ve Google gibi şirketler tarafından istihdam edilen veri işleme merkezlerini soğutmak için ne kadar suya ihtiyaç duyulduğunu araştırırken, yalnızca GPT-3 eğitiminde OpenAI ile ortak olan Microsoft’un 185.000 galon su tükettiğini buldular. Bu, onların hesaplamalarına göre, bir nükleer reaktörü soğutmak için gereken su miktarına eşdeğerdir.

Makalede belirtildiği gibi, Microsoft’un GPT-3’ü eğitirken ABD merkezli veri merkezlerini soğutmak için kullandığı su, “370 BMW arabası veya 320 Tesla elektrikli araç” üretmek için yeterliydi. Modeli şirketin Asya’daki daha da büyük veri merkezlerinde eğitmiş olsalardı, “bu sayılar üç katına çıkardı.”

Dahası: “ChatGPT’nin kabaca 20-50 civarında soru ve yanıttan oluşan basit bir sohbet için 500 ml’lik bir şişe suyu içmesi gerekiyor.” “500 ml’lik bir şişe su çok fazla görünmese de, ChatGPT’nin milyarlarca kullanıcısı göz önüne alındığında, çıkarım için toplam su ayak izi hala son derece büyük.”

Tekrarlanan su kıtlığı uyarıları karşısında bu göze batan sorunla ilgili ne yapılması gerektiğine dair öneriler söz konusu olduğunda, araştırmacıların pek fazla tavsiyesi yok.

Araştırmacılar, en azından Google ve OpenAI gibi şirketler “sosyal sorumluluk almalıdır ve kendi su ayak izlerini ele alarak örnek teşkil etmelidir” ve “AI’nın söndürülemez “susuzluğunu” gidermek için ilk adımı atmalıdır” şeklinde belirtiyor.

 

Kaynak: Futurism

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: