AnasayfaSağlık&Hijyen

Bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü

Bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü

HIV virüsünün bulaşması sonucu ortaya çıkan AIDS hastalığı sebebiyle hayatını kaybeden bireyleri anmak ve AIDS hakkında farkındalık oluşturmak adına Birleşmiş Milletler tarafından 1 Aralık, Dünya AIDS günü olarak belirlenmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmaya göre , AIDS hastalığı sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1984’ten yılından bu yana 35 milyon kişiye yaklaşmıştır. AIDS hastalığını günümüzde taşıyanların sayısı ise 34 milyon kişi olarak tespit edilerek; hastalığın dünya tarihinde en yıkıcı hastalıklardan biri olduğu belirtilmiştir.

Günümüzde, farklı ülkeler tarafından HIV virüsü üzerinde birçok bilimsel araştırma halen yürütülmektedir. Aynı zamanda hükümetler, HIV virüsü taşıyan bireylerin yaşam standartları korumak amacıyla pek çok koruyucu yasa çıkartmışlardır.

HIV Hakkında Bilinmesi Gerekenler

AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsü; uzmanlar tarafından ikiye ayrılmaktadır. HIV1 olarak isimlendirilen virüs çesidi dünya genelinde en fazla görülmekle birlikte HIV2 virüsü daha çok Batı Afrika, Hindistan ve Avrupa’nın bazı ülkerinde tespit edilmiştir.

-İnsanların bağışıklık yetmezliği durumlarında ortaya çıkan AIDS hastalığı, tedavi edilmediği takdirde 10-15 sene içerisinde gizlice vücut içerisinde gelişmeye hazır kalabilir. Bu noktada, vücudun bağışıklık sistemi daha fazla dayanamayıp HIV+ virüsüne yenik düştüğünde AIDS hastalığı meydana gelir. HIV virüsünde erken teşhiş diğer hastalıklarda olduğu gibi oldukça önemlidir. Virüsün erken teşhisiyle başlayan etkili ilaç kullanım tedavisi HIV virüsü taşıyan bireyleri normalde standartlarda sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

HIV virüsü genellikle iltihap kapmış meni, kan, vajinal ve anal sıvılar ve göğüüs sütü gibi yerlerde bulunur ve idrar/terleme/tükür ile bulaşmaz. Birleşik Krallık istatistiklerine göre, HIV’nin en yaygın bulaşma yolu, prezervatif kullanılmadan girilen cinsel ilişki olarak belirtiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı HIV/AIDS veri tablolarına göre; 1985 yılından 2013 Haziran ayına kadar görülen vakalarda 5706 birey (4931 erkek-1869 kadın) HIV+ ve bu hastalardan 1096‘sı ise AIDS hastalığına yakalanmış olarak belirtiliyor. HIV virüsü tespit edilenlerin yaş aralığına bakıldığında en fazla 40-49 yaş arasındaki bireylerde virüs yaygın olarak gözlemleniyor. HIV virüsünün bulaşma yolları arasında ilk sırayı 3137 kişi ile cinsel ilişki alıyor.