AnasayfaEkolojiEkoloji, İklim-Kırsal Kalkınma

9 Tarım Zehri Daha Yasaklandı!

9 Tarım Zehri Daha Yasaklandı!

Tarım zehrinin, insan ve çevre sağlığına olan zararları gün geçtikçe artarken sevindirici haber Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan geldi!

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde bir araya gelen Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın Kasım 2019’da başlattığı “Zehirsiz Kampanya” hedefine ulaşmaya başladı. Tarımda kullanılan “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” etken maddelere odaklanan kampanyanın “acilen yasaklanmalı” dediği 13 tarım zehrinden 4’ünün de (difenacoum, cyfluthrin, methomyl, methiocarb) aralarında yer aldığı 16 tarım zehiri Meclis ve Bakanlık gündemine gelmesinin ardından Haziran ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklandı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni kararla; insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri, uygulayıcılar, işçiler ve uygulama alanı yakınında bulunan kişiler için oluşturduğu riskler, toksikolojik ve ekotoksikolojik çalışmaların yetersizliği, yetkili otorite tarafından istenilen çalışmaların firmalarınca sunulmaması sebebiyle ve söz konusu aktiflerin kullanımının güvenilirliğinin kalmaması sebebiyle 9 tarım zehrinin daha yasaklanmasına, 7 tarım zehrinin de kısıtlanmasına karar verildi. İthalat, imalat ve kullanımları sonlandırılacak 9 etken madde kullanım süreci sonunda piyasadan firmalarca toplanacak ve bakanlık bilgisi dahilinde imha edilecek.

Zehirsiz Sofralar İletişim ve Kampanya Koordinatörü Turgay Özçelik, bu yasaklama ile ilgili; “Bu kararla birlikte Zehirsiz Kampanya döneminde yasaklanan tarım zehrinin sayısı 25’e yükseldi. Ama hala Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘son derece tehlikeli’, ‘yüksek seviyede tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirtilen 9 etken madde kullanılmaya devam ediyor. Bunlardan sadece ethoprophos için kısıtlama kararı getirildi. Ethoprophos, Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın hazırladığı “Ölümcül Tehlike” raporuna göre muhtemel kanserojen, solunduğunda ölümcül etkili ve üreme sistemi için zararlı. Bu etkilere sahip bir etken madde için kısıtlama değil, bir an önce yasaklama getirilmeli. Aynı şekilde diğer zararlı tarım zehirleri için de. Elbette tarım zehirlerinin bir bölümünden kurtulduğumuz için seviniyoruz. ” şeklinde açıklama yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı karar metninin tamamını buradan indirebilir ve okuyabilirsiniz.

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağının başlattığı Zehirsiz Kampanya‘ya sizler de bir imza ile destek verebilirsiniz.

İlginizi çekecek bir başka haber: Temiz Tarım Devrimi

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: