AnasayfaEkolojiYenilenebilir Enerji

Almanya kömür tüketimini durduruyor!

Almanya kömür tüketimini durduruyor!

Almanya, aldığı nükleer enerji tesislerini kapatma kararından sonra şimdi de başka bir tarihi dönüşüme imza atıyor. Alman hükûmeti tarafından oluşturulan Kömür Komisyonu’nun önergesine Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier sıcak bakıyor. Önergeye göre 2022 yılından 2038’e kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapılacak. Şimdilik alınan kararın hükûmet tarafından kanunlaştırılması bekleniyor.

Almanya dünyanın 4. büyük ekonomisi ve Avrupa’nın en çok kömür tüketen ülkesi konumunda bulunuyor. Ayrıca dünyanın en çok seragazı salımı yapan 6. ülkesi. Almanya, elektriğinin %35.3’ünü kömürden karşılıyor ve 44 GW’lık kurulu güce sahip. Bu gücün yarısından fazlası 2030 öncesi kapatılacak. Kalan kömür tüketimi ise en geç 2038’de sona erecek. Devlet, bu karardan etkilenen bölgelerde, sosyal ve ekonomik dönüşüm için 20 yıl içinde 40 milyar euroluk yatırım yapmayı planlıyor.

Hükûmetin yanı sıra Alman vatandaşlar da ülkenin kömürü acilen terk etmesini destekliyor. Hatta çevre örgütleri de belirlenen tarihin geç olduğunu vurguluyor. Yapılan son ankete göre ülkenin %73’ü kömürün 2030 ya da daha öncesinde terk edilmesini, %46’sı ise 2025 tarihini öneriyor.

Almanya’nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan RWE’nin yönetim kurulu başkanı Martin Schmitz, ülkenin 2038 yılına kadar yüzde yüz oranında yeşil enerjiye geçmesinin devlet desteği ile mümkün olduğunu söylerken termik enerjiden vazgeçmenin anlamlı ve gerçekçi olup olmayacağını bu kadar erken söyleyemeyeceğini ifade etti.

Kaynak