AnasayfaGöç ve MültecilerUluslararası Kalkınma

BM Temsilcisi Mladenov: Ortadoğu, uluslararası barışı tehdit edecek boyutlara ulaşan sorunlardan diplomasi yoluyla arındırılmalı

BM Temsilcisi Mladenov: Ortadoğu, uluslararası barışı tehdit edecek boyutlara ulaşan sorunlardan diplomasi yoluyla arındırılmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov BM Güvenlik Konseyinde yaptığı sunumda masum insanların daha fazla acı çekmesinin önüne geçmek için İkinci Dünya Savaşından buyana yaşanan en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya olan, toplumların bölünmüş olduğu, devlet dışı aktörlerin sayısının arttığı ve insanların çektiği acıların inanılamayacak boyutlara ulaştığı Ortadoğu bölgesinin söz konusu sorunlarına çözüm bulunması için diplomatik çabaların en üst seviyeye çıkarılması gerektiğini söyledi.

Mledanov, insanların bölgede yaşanan gaddarlıklardan sadece hayatlarını değil kültürlerini ve toplumlarını da korumaya çalıştığını belirtti ve Ortadoğu’nun uluslararası barış ve güvenliği tehdit edecek tüm unsuları içinde barındırmaya başladığını ifade etti. Mledanov, bölgedeki bölünmüşlüğün, istikrarsızlığı ve mezhep çatışmasını körükleyen dış müdahalelere ve manipülasyonlara kapıyı açtığını söyledi.

Mladenov Arap-İsrail ihtilafının tüm bölgede yankılarının sürdüğünü, Filistin sorununun aşırılıkçı gruplar tarafından kullanılabilecek bir sembol olmaya devam ettiğini ifade etti. Mladenov, işgalin sonlandırılmasının ve iki devletli çözümün bölgenin tüm sorunlarına çare olamayabileceğini, ancak Filistin sorununa çözüm bulunamamasının bölgenin diğer sorunlarını da körükleyeceğini söyledi.

Komşu ülkelere daha fazla destek çağrısı

Mladenov, bölgede yaşanan diğer sorunlara da değindiği sunumunda, Güvenlik Konseyinden, büyük bir mülteci yükü taşıyan Suriye’ye komşu ülkelere daha fazla destek olmalarını istedi ve yedinci yılına giren Suriye’deki çatışmalara siyasi bir çözüm bulunmasının şart olduğunu vurguladı.

Genel Sekreter António Guterres’in “barış için diplomasi atağı” çağrısını hatırlatan Mladenov, üye devletlerden, özellikle de Güvenlik Konseyi üyelerinden sorunu çözme konusunda lider rol üstlenmelerini istedi.

Mladenov, “Birbiri ile bağlantılı çatışmaları önlemek, sınır aşan insani yardımları dağıtabilmek ve aşırılıkçı şiddet yanlıları ile mücadele edebilmek için çok taraflı yaklaşımlar ve işbirliği gerekir” dedi.