Anasayfaİnsan HaklarıÇatışma Bölgeleri

Dün Hiç Güldünüz Mü?

Dün Hiç Güldünüz Mü?

Gallup Global Analytics’in yayınladığı Küresel Duygular Raporu’na göre, dünyanın %70’inden fazlası yaşadığı hayattan zevk alıyor. Üstelik ankete katılanların %51’i gün içerisinde ilginç bir şey yaptıklarını ya da öğrendiklerini belirtiyor.

ABD’li araştırma şirketi Gallup Global Analytics’in, -Birleşmiş Milletler’in Dünya Mutluluk Raporu’nu yürütürken kullandığı mutluluk tanımına alternatif bir soluk getirerek- insanların hayatlarını nasıl gördüğünü değil ama nasıl yaşadığını değerlendirdiği Olumlu ve Olumsuz Deneyim Endeksi 2015 yılı raporu yayınladı. Endeks mutluluğu hayatın gülerek, gülümseyerek ve de eğlenerek deneyimlenmesi olarak tanımlıyor. Bu kapsamda da Birleşmiş Milletler’in hazırladığı Dünya Mutluluk Raporu’na göre dünyanın en mutlu insanlarının Danimarkalılar ve İsviçreliler olmasından farklı bir sonuç elde ediyor.

140 ülkeden yaklaşık 147 bin kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda hayattan en çok zevk alan ülke 84 puanla Paraguay olurken hayattan en az zevk alan ülke 36 puanla Suriye. Dünya ortalamasının 71 olduğu sıralamada Latin Amerika ülkelerinin mutluluğuna bu sene Özbekistan, Endonezya ve İsveç de katılıyor. Türkiye ise 51 puanla en az olumlu duyguları deneyimleyen ülkelerden birisi. Raporun verilerine göre olumlu duyguların en yüksek ve en düşük oranlarda görüldüğü ülkeler şöyle:

en yüksek olumlu

en düşük olumlu

Gallup olumlu duyguların deneyimlenmesini ölçmek için katılımcılarına anketin yapıldığı günün bir gün öncesinde iyi dinlemiş, saygı görmüş, mutlu ve eğlenmiş hissedip hissetmediklerini soruyor. Dünyanın %70’inden fazlası bu soruları gün içerisinde güldüğünü, eğlendiğini, iyi dinlendiğini ve saygı gördüğünü hissettiğini ifade ederek yanıtlıyor. Katılımcıların %51 ise anketin yapıldığı günün bir gün öncesinde ilginç bir şeyler öğrendiklerini ya da yaptıklarını belirtiyor. Böylece 2015 yılında da dünya ortalaması 2013 ve 2014 yıllarındaki 71 puanlık seviyesini korumaya devam ediyor. Deneyimlenen olumlu duygu durumlarının yıllara göre karşılaştırılması ise şöyle:

dünya olumlu

Olumsuz duyguların deneyimlenmesinde ise dünya ortalaması 28 puanla tarihinin en yüksek seviyesinde. Bu deneyim durumunu ölçmek için sorulan dün günün büyük bir kısmında fiziksel acı, endişe, üzüntü, stres ya da öfke hissettiniz mi sorusuna en fazla evet diyen ülke 58 puanla Irak. Olumsuz duyguların deneyimlenme oranlarında Irak’ı 50 puanla İran ve 46’şar puanla Güney Sudan ve Suriye takip ediyor. Olumsuz deneyimin en az hissedildiği ülke ise 12 puanla Özbekistan. Özbekistan’ı 13 puanla Rusya ve 16 puanla Kazakistan izliyor. Dünya genelinde deneyimlenen olumsuz duygu durumlarının yıllara göre karşılaştırılması ise şöyle:

dünya olumsuz

Raporun tamamı için bu bağlantıya bakabilirsiniz.