AnasayfaİnovasyonTeknoloji

Elektrik içermeyen klima elde etmek mümkün!

Elektrik içermeyen klima elde etmek mümkün!

Termoakustik cihaz atık ısıyı ek güç olmadan soğuk hale getirerek elektrik içermeyen klimaya sahip olmak mümkün. SoundEnergy’nin THEARC-25 termoakustik soğutma sisteminin, sıcağı alıp sese çevirdiği, daha sonra bu sesi -hareketli parçalar olmadan ve herhangi bir ek enerji gerektirmeden- soğuğa çevirdiği iddia ediliyor.

Stirling motorunun prensiplerinden yola çıkarak, SoundEnergy’nin THEAC termal akustik motoru, endüstriyel atık ısı veya güneş enerjisi gibi ısıyı alıyor ve başka bir güç kaynağına ihtiyaç duymadan güçlü soğutmaya dönüştürüyor.

1850’lerde Fizikçi Pieter Rijke, tüpün yukarıdan dörtte birine kadar ısıtılmış bir tel ekran eklenmesinin sesi büyük ölçüde büyüteceğini gösterebildi. Böylece tüp içindeki havaya en yüksek basınç noktasında etkili bir şekilde ekstra enerji veriyordu. Diğer deneyler, havayı minimum basınç noktalarında soğutarak enerjinin alınmasının, termoakustik dalga üzerinde benzer bir yükseltici etkiye sahip olacağını gösteriyor.

SoundEnergy cihazı sonsuz bir döngü tüpünde akustik bir dalga oluşturmak için ısı diferansiyelini kullanıyor ve bu dalgayı yüksek bir yoğunluğa ulaşana kadar yükseltiyor. Daha sonra, ısı farkı bir basınç farkına dönüştürüldüğü gibi, basınç farkı, bu sefer tersine, başka bir ısı farkına dönüştürülüyor.

New Atlas’ın haberine göre, SoundEnergy THEAC sisteminin, atık ısıyı yüzde 40-50 verimlilikle verimli bir şekilde temizlerken küresel enerji kullanımının azaltma potansiyeli olan önemli ve yıkıcı bir teknoloji olabileceğini gösteriyor.

Bu tür bir termoakustik soğutma, 70’li ve 80’li yılların ortalarından bu yana gelişme aşamasındaydı. Space Shuttle Discovery’de kriyojenik soğutma için benzer bir termoakustik soğutma cihazı 1992’de tamamen kullanılmaktaydı. Fakat şimdiye kadar, hiç kimse onu dünyayı değiştiren bir cihaz haline getirebilecek bir tür ticari başarıya dönüştürmemiş gibi görünüyor. Bu nedenle SoundEnergy’nin bu donanımı piyasaya sürmeye yönelik çabaları için umutlar yüksek.

Şirket şimdiden ilk çift satışını yaptığı ve büyük birimlerin 50 bin dolara mal olacağı söyleniyor. Üretim arttıkça fiyatların düşmesi bekleniyor ve şirket çok daha düşük fiyatlarla konut / tüketici ürünleri yaratmanın mümkün olduğunu söylüyor. Her bir sistemin, normal bir klima ünitesinden kesinlikle daha iyi olan, 20-30 yıl arasında beklenen bir ömrü olması gerektiği düşünülüyor.

Kaynak