AnasayfaGenelKalkınma

Good4Cast İlk Program ile Yayında: “Pandemik Kalkınma”

Good4Cast İlk Program ile Yayında: “Pandemik Kalkınma”

COVID-19 süreciyle birlikte başlayan #evdekal, #evdehayatvar ve #hayatevesıgar kampanyaları devam ederken IDEMA Kalkınma Haberleri olarak Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda sosyal girişimci Doç. Dr. Itır Erhart ve Film Yapımcısı-Sosyal Girişimci Mehmet Sarıca’nın hazırladığı Good4Cast’i sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. 

Programın ilk yayın konuğu Dr. Ali Ercan Özgür, Erhart ve Sarıca ile birlikte ‘Pandemik Kalkınma’ üzerine düşüncelerini paylaştı. COVID-19’un getirdiği ve getireceği değişimler, kalkınmanın bu dönemde ve sonrasında nasıl dönüşeceği, yerel kalkınma dinamikleri açısından COVID-19 ilk yayında tartışılan bazı konular oldu.

Özgür’ün tanımladığı “Pandemik Kalkınma” çözüm üretmek adına rasyonel bir şekilde hızlı karar almayı içeriyor ve indirgemeci yaklaşımdan ziyade çözüme odaklanmayı amaçlıyor. Bu süreç boyunca geçmişi iyi analiz ederek bugüne kadar yaptığımız birikimleri paylaşma zamanı olduğunu dile getiren Özgür, virüsün şu an tüm dünyayı demokratik bir şekilde etkilediğine vurgu yaptı. 

Erhart ise bu süreçte dijitalin daha çok kullanılması ile sınıfta ders anlatma, iş yerinde toplantı yapma gibi alışkanlıkların dijitalleşmesine bireylerin çok hızlı adepte olduğunu söyledi. Bu şekilde bir çalışma ve iş yapma pratiği ile de daha az seyahat ederek karbon ayak izimizdeki düşüşün önemine dikkat çekti. 

Sarıca, COVID-19 karşısında sahada küçük çaplı destek mekanizmalarının kurulduğunu belirtti ve aynı zamanda resmi olarak kurulmaya başlanan Vefa Grubu’nun süreçte alacağı rolün değerli olduğunu söyledi. Şu anki virüsün adil / demokratik bir şekilde herkesi etkilediğini belirten Sarıca, salgınla birlikte her kesimden insanın özellikle psikolojik ve ekonomik açıdan ihtiyaç sahibi olmaya başladığını vurguladı. 

Bu dönemde takip edilecek sosyal girişimler, yapılacak okumalar, online izlenecek kültür-sanat aktiviteleri ve daha fazlası için Sarıca ve Erhart tarafından hazırlanan Özgür’ün konuk olduğu Pandemik Kalkınma konulu ilk podcast yayınımızı buradan dinleyebilirsiniz!