AnasayfaEkolojiGeri Dönüşüm

Iceland süpermarket zinciri, ürünlerinden plastiği çıkartıyor!

Iceland süpermarket zinciri, ürünlerinden plastiği çıkartıyor!

İngiltere’nin süpermarket zinciri Iceland, okyanuslardaki plastik kirliliğini azaltmak amacıyla 2023 yılına kadar kendi markası olan ürünlerinden plastiği tamamen çıkartmayı hedefliyor.

İlk deneme, şirketin kuzey Liverpool’da açmış olduğu donmuş yiyecek devi “the food WAREHOUSE” isimli büyük mağazasında başladı. Kendi markasının plastiksiz ürünleri, diğer paketlenmiş ürünlerden daha düşük fiyatlı olarak satılıyor. Ayrıca personellerin yeni sisteme adapte olabilmeleri ve müşteriye yardımcı olabilmeleri için eğitimler veriliyor.

Sebzeler ve meyveler için plastik yerine; kağıt torbalar, doğada çözülebilen sepetler, pamuk ve selülözden yapılmış fileler, bitki bazlı elastik bantlar gibi sürdürülebilir seçenekler sunuluyor. Ayrıca, Iceland uygulama deneme süresince İngiltere hükûmetiyle paylaşmak için müşterilerden geri bildirimler alıyor.

Iceland’ın bu denemesine #TooCoolForPlastic kampanyası eşlik ediyor. Süpermarket paylaştığı kısa bir videoda her yıl okyanuslarda tahminen 12 milyon ton plastiğin biriktiğini gözler önüne seriyor.

Videoya ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Iceland’ın araştırmasına göre İngiliz tüketiciler, süpermarketlerin plastiği ortadan kaldırarak veya sürdürülebilir alternatifleriyle değiştirerek birçok açıdan daha sorumlu hale gelmeleri gerektiğine inanıyor. Bunun üzerine Iceland şimdiden plastik kirliliğini azaltma yönünde adımlar attı ve 900’den fazla mağazasında belirli üretim hatlarından plastiği çıkardı.

Iceland Genel Müdürü Richard Walker: “Bu mücadelede hepimizin oynayacağı bir rol var. Iceland, taahhüdümüz doğrultusunda çalıştığımız gibi sürekli olarak kendi plastik ayak izini azaltmanın yollarını arıyor. Müşterilerimizin bu denemeye karşı ne tarzda geri bildirimler vereceğini görmek ve çıktığımız bu yolculuğun geri kalanını şekillendirmek için sabırsızlanıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Ayrıca Iceland, plastiği yok etmeye çalışan tek mağaza değil. Geçtiğimiz aylarda Marks & Spencer, Londra’da 90 çeşit üründe paketsiz satışın deneneceğini açıklamıştı. Hatta çevre dostu bir seçenek üretmek adına barkod etiketlerini de değiştiren mağaza, 75 milyon plastik çatal, bıçak, kaşık ve pipet ürünlerinin yerine kağıt alternatiflerini yerleştirdi.

Kaynak