AnasayfaEkoloji

IDEMA, #ekoIQ Dergisinin Yeni Sayısında Kooperatiflerle Sürdürülebilir Bir Geleceği İnşa Etme Bağlamında Önerilen Kurumlar Arasında Yer Aldı

IDEMA, #ekoIQ Dergisinin Yeni Sayısında Kooperatiflerle Sürdürülebilir Bir Geleceği İnşa Etme Bağlamında Önerilen Kurumlar Arasında Yer Aldı

#ekoIQ dergisinin yeni sayısı, “Birlikte Üretmek ve Yönetmek için Kooperatifler” temasına odaklanıyor. MarjinalSosyal Direktörü ve Strateji Departmanı Koordinatörü Aynur KOLBAY HÜLYA, kaleme aldığı “Sürdürülebilir Bir Geleceği İnşa Etmede Kooperatiflerin Önemi” yazısında kurumsal tecrübeleriyle ve imza attığı başarılı işleriyle alanda önerilen kurumlar arasında IDEMA’ya da yer veriyor.

Aynur KOLBAY HÜLYA:

“Yıllardır hatta yüzyıllardır dünya üzerindeki top- lulukları ve ekonomileri önemli ölçüde etkilediğini söyleyebileceğimiz kooperatifler, ekonomik istikrarın desteklenmesinin yanı sıra bireylerin ve toplumların güçlendirilmesinde de hayati bir rol oynuyor. Özellikle dışarıda kalmış, belli pazarlara erişemeyen, kaynak yönetimi konusunda yetersiz kalan KOBİ’ler ve gruplar için cankurtaran görevi görmesi, onlara sürdürülebilir geçim kaynakları ve ekonomik bağımsızlık fırsatları sunması nedeniyle kooperatifler, gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere büyük önem kazanıyor.”

“Demokratik karar almayı teşvik eden kooperatifler, üyelerine gidişatı şekillendirmeye aktif katılma yetkisi vererek sosyal kapsayıcılığı ve eşitliği destekliyor. Bu özelliği ile daha demokratik bir toplum hayaline yaklaşmamızda önemli rol oynayan kooperatifler; gelir eşitsizliği, iklim değişikliği ve sosyal adaletsizlik gibi karmaşık sorunlarla karşı karşıya kaldığımızda bir umut ışığı oluyor.”

“BM’nin küresel amaçlara ulaşmada kooperatiflerin önemini kabul etmesi, onların küresel değerini daha da artırdı. Tüm dünyada çevresel zorlukların ve küresel karmaşaların karşısında sürdürülebilirliğin önemi arttıkça, yenilenebilir çözümlere olan ihtiyaç büyüdükçe kooperatiflerin önemi daha da belirgin hale geliyor. Çünkü günümüzde pek çok kooperatif sürdürülebilir uygulamalarda ön sıralarda yer alıyor. Çevre yönetimini benimseyerek sorumlu iş yönetiminin işaretçileri olarak hizmet eden kooperatifler, kâr oranı ile çevreyi korumanın el ele ilerleyebileceğini gösteriyor.”

“Ekonomik krizlerin, doğal afetlerin ve aniden ortaya çıkabilecek pek çok farklı krizin artık doğallıkla karşı- landığı Türkiye gibi bir ülkede, elimizden geldiğince kooperatiflerin modern iş ortamlarında daha fazla kabul görmesi için çalışmalar yürüttüğümüzü söyleyebiliriz. Bu kapsamda özel sektörün kooperatiflere desteğini kolaylaştırabilecek, hem finansman hem de gönüllü desteği olarak onların yanında yer almasını sağlayacak pek çok iş birliği seçeneği mevcut. Bu alanda faaliyet gösteren pek çok kurum olmakla birlikte tecrübeleri ve ulaşabildikleri hedef kitle açısından başarılı işlere imza atan ve sık sık işbirliği sağladığımız önerilerimizi paylaşmak isteriz.”

IDEMA – International Development Management: Türkiye ve dünya çapında yenilikçi sosyal, ekonomik, çevresel ve kültürel kalkınma çözümleri hayata geçirmek amacıyla 2011’de kuruldu. 2011 yılından bu yana Türkiye’de ve dünyanın çeşitli noktalarında kalkınma alanında projeler geliştiriyor, uyguluyor ve yeni fikirleri hayata geçiriyor. IDEMA, varlık amacı olan sosyal, ekonomik, çevresel ve kültürel kalkınmaya katkıda bulunmak üzere ortaklıklar kuruyor ve inisiyatif alarak kalkınma projeleri gerçekleştiriyor.”

Derginin tamamını okumak için tıklayın.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: