AnasayfaGirişimcilikDezavantajlı Gruplar

İnam Al-Chayeb ve Esin Yıldız ile Bir Lezzet Yolcuğu Hikâyesi!

İnam Al-Chayeb ve Esin Yıldız ile Bir Lezzet Yolcuğu Hikâyesi!

Türkiye’de geçici koruma altında yaşayan ve Suriyeli bir ev kadını olan İnam Al-Chayeb; İstanbul Inogar’da Türk, Suriyeli ve diğer ülkelerden gelen mülteci bireyler için oluşturulan gıda girişimciliği projesi, L.I.F.E’a katılımcı oldu. O günden sonra İnam’ın hayatı değişti. İnam şu an ailesine destek olmak için yaptığı Suriye kültürüne özgü yemekleriyle çeşitli organizasyonlara katılım ve catering hizmeti sağlıyor.

Soldaki: İnam Al-Chayeb – Sağdaki: Esin Yıldız

Diğer yandan yine L.I.F.E Projesi’nin 3. dönem katılımcılarından Esin Yıldız uzun yıllar otomotiv sektöründe çalışmış ve emeklilik döneminde yıllardır hayalini kurduğu butik yemek mekânını açmak için bir eğitim arayışı içerisindeyken L.I.F.E Projesi’nde yer almaya başlıyor ve o da şimdilerde lezzetli yemeklerinin gücünü en güzel şekilde gösteriyor.

Şu anda her iki girişimci kadın da L.I.F.E Projesi süresince aldıkları eğitim ile çeşitli etkinliklere katılıp lezzetli yemeklerini tanıtma ve hayallerini gerçekleştirme imkânı buluyorlar. İnam ve Esin geçtiğimiz gün gerçekleştirilen gıda girişimciliği eğitim ve uygulama odaklı SIDEM Projesi’nde bir araya gelerek katılımcılar için Meze Workshop’u düzenlediler.

Farklı kimliklerin yemek kültürü üzerinden buluşmasını sağlayan Gıda Girişimciliği özelindeki L.I.F.E Projesi’ne katılmaları ile başlayan hikâyeleri; başka bir gıda girişimi olan SIDEM Projesi ile devam ediyor. İnam Suriye’de yaşadığı problemleri aşmak ve ailesine katkı sağlamak için yemekleriyle adım adım başarı hikâyesi yazarken Esin Yıldız ise kurumsal hayattan çıkmış biri olarak lezzetli yemekleriyle hayalini gerçekleştiriyor. L.I.F.E Projesi sayesinde yolları kesişen bu iki kadın yine Inogar’da düzenlenen başka bir projede workshop düzenlemek üzere buluşuyorlar. Bu da bizlere yemeğin sadece biyolojik bir ihtiyacın ürünü olmadığını aynı zamanda kültürleri bir araya getiren ve insanları bağlayan bir araç olduğunu gösteriyor. Hem Suriyeli hem de Türkiyeli bu iki kadın yemek kültürünün birleştirici birer örneğini oluşturuyor.

SIDEM PROJESİ NEDİR?

SIDEM Projesi, ICMPD ile yürütülen bir gıda girişimciliği eğitim ve uygulama projesidir. Türk ve Arap katılımcılar için 5 modül olarak tasarlanan Gıda Girişimciliği Eğitim Programı’nın ilk kısmı İstanbul’daki girişimcilik ve kuluçka merkezi INOGAR’da yapıldı ve 22 Mart itibariyle eğitimler sona erdi. Bu eğitimlerin ardından proje, İstanbul’da belirlenen L.I.F.E Projesi Mutfağı, DasDas Mutfak ve Refika’nın Mutfağı gibi mutfaklarda atölye çalışmaları ile devam edecek.

L.I.F.E PROJESİ NEDİR?

Türkiye’de yaşayan farklı topluluklar arasındaki kültürlerarası anlayışı destekleyen, göçmen grupları ile ev sahibi olan topluluğun entegrasyonunu teşvik eden bunun yanı sıra inovasyon, ekonomik esneklik ve güçlendirme ve etkili gelişme için fırsatlar sunmayı amaçlayan bir gıda girişimciliği  programıdır. Girişimci kuluçka programı ile üyeler, Türkiye’de gıda işletmeleri ve sürdürülebilir geçim kaynağı inşa etmektedirler. Program kapsamında her iki ayda bir düzenlenen gastrodiplomasi etkinlikleri aracılığı ile kültürlerarası kaynaşmanın ve paylaşımın artması amaçlanmaktadır. Eğitim programları ve etkinliklerin yanı sıra, projenin 2. yılının sonunda üyelerin hem tariflerinin hem de hikâyelerinin yer aldığı bir yemek kitabı basılacaktır. Bu kitapta farklı etnik kökenden gelen katılımcıların hem kişisel hikâyeleri hem geleneksel yemek tarifleri uluslararası alanda okuyucularıyla buluşacaktır.