AnasayfaAfetlerKültür - Sanat

Kültür sanat alanında çalışan sivil toplum kurumları afet kapsamında neler yapıyor?

Kültür sanat alanında çalışan sivil toplum kurumları afet kapsamında neler yapıyor?

İhtiyaç Haritası’na destek vermek üzere Salon İKSV’yi malzeme toplama merkezi olarak 24 saat kullanıma açtı. Merkezde toplanan malzemeler İhtiyaç Haritası ekibine ulaştırıldı.

Farklı kültür kurumlarıyla ve sivil toplum örgütleriyle geliştirilen orta ve uzun vadeli projelerle deprem bölgesine destek olabilmek adına çalışmalara başlandı:

  • Deprem Bölgesi Enstrüman Destek Fonu kapsamında İKSV’nin tüm 2023 bütçesinden, deprem bölgesinde kültür-sanat alanındaki çalışmalar için kullanılmak üzere kaynak ayrıldı. Ayrılan fon, deprem felaketinden etkilenen müzik öğrencilerine ve eğitmenlerine enstrüman temin etmek amacıyla kullanılacak.
  • Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü kapsamında bölgedeki tiyatro toplulukları, yazarlar, yönetmenler ve oyunculara toplam 300.000 TL tutarında bir destek sağlanacak.
  • İstanbul Bienali: Limited Editions kapsamında daha önce İstanbul Bienali’ne katılmış sanatçıların özel olarak ürettiği eserlerin sınırlı sayıdaki baskıları, geliri deprem bölgesinde kullanılmak üzere özel bir müzayedede yer alacak.
  • Türkiye çapında bir diyalog ve destek programı kapsamında kültür, diyalog ve destek programları içeren geniş çaplı bir Avrupa Birliği projesi üstlenildi. 3 yıl sürecek olan projede Türkiye genelinde kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yerel yönetimlerle beraber, deprem bölgesinin ihtiyaçlarına yönelik projeler üretmeleri teşvik edilerek, bu projelere hibe desteği sağlanacak.
  • İstanbul’dan farklı kültür kurumlarıyla birlikte sonbaharda deprem bölgesindeki ihtiyaçlara destek olmak amacıyla bir yardım konseri planlandı.

Çağdaş Drama Derneği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile var olan protokol kapsamında deprem bölgesinde oluşturulan gezici kütüphanelerde depremden etkilenen çocuklarla drama çemberinde bir araya geliyor. Eğitmenlerin gönüllü desteğiyle ilk çalışması Adıyaman İl Halk Kütüphanesi’nde başladı. Eğitmenlerin görevlendirilmesi ve çalışmaları devam etmekte.

Mordem Sanat, Diyarbakır’da depremden etkilenen çocuklar için çocuk sanat atölyeleri düzenleyeceğini duyurdu.

14 Şubat günü başlayacak ilk atölyenin içeriği kukla yapımı olacak. Mordem Sanat, Barış Işık ve Savaş Işık tarafından Diyarbakır’da kuruldu. Başta tiyatro olmak sanatın farklı alanlarında kurslar veriyor. Mordem Sanat’ın kurucuları, burayı sahne sanatları eğitimi veren bir kurum olmanın yanı sıra, bir araştırma laboratuvarı olarak da görüyor. @mordemsanat Instagram hesabından ayrıntılı bilgiye ulaşmak mümkün.

Performistanbul, öncelikle çocuklar olmak üzere depremden etkilenenler için iyileştirici atölyeleri çadır kentlerde hayata geçirmek ve bölgedeki ihtiyaçlar doğrultusunda organize olmak adına çalıştıklarını duyurdu. www.performistanbul.org, bunun yanında psikologlar ve pedagoglar eşliğinde ve performans sanatçılarıyla beraber içerik oluşturacaklarını açıkladı. Uluslararası performans sanatı platformu olarak 2016’da kurulan Performistanbul, performans sanatçılarını tek bir çatı altında birleştirmek, projelerle buluşturmak, üretimlerini desteklemek amacıyla çalışmalar yapıyor. Türkiye’deki ilk Canlı Sanat Araştırma Alanı’nı meydana getiren zengin bir arşivi de bünyesinde barındırıyor.

Bant Mag. ve Bina, müzik, güzel sanatlar, sinema ve edebiyat dünyasından isimleri bir araya getirerek depremden etkilenenler için 25 Şubat ve 18 Mart tarihlerinde dayanışma pazarı düzenledi. Dayanışma çalışmalarının önümüzdeki aylarda da devam edeceğini bildirdi. 

Bant Mag. Havuz/Bina sergi ve etkinlik katlarında ikinci el ürünler ve sanat eserlerinden elde edilen gelirler, Rengarenk Umutlar Derneği ve Konuşmamız Gerek Derneği, Ali İsmail Korkmaz Vakfı ve Kaf Kolektif’e aktarılacak. 

2004’te kurulan Bant Mag., müzik, sinema, sanat alanlarında dijital ve basılı yayın yapıyor. Kadıköy’deki etkinlik mekânı Bant Mag. Havuz ise Bant Mag.’in kurguladığı programların yanında farklı mekânlarla iş birlikleri yapıyor. bantmag.com adresinden ayrıntılı bilgiye ulaşmak mümkün.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesindeki 2 kamyon tiyatrosu bölgeye gönderilmiş olup çeşitli şehirlerde tiyatro oyunları sahnelenmektedir. Ayrıca Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü de çocuk oyunları sahnelemektedir.  

Hatay, Elbistan, Adıyaman, Malatya müzelerinde hasar meydana gelmesi nedeni ile eserler için gerekli güvenlik önlemleri ve önleyici koruma tedbirleri ivedilikle alınmış ve bu amaçla yakın müze müdürlüklerinden güvenlik görevlisi ve müze personeli dönüşümlü olarak sevk edilmiştir. Ayrıca hasar tespiti, eser taşıma, belgeleme çalışmaları sürdürülmektedir. Müze koleksiyonlarının çalınma-kaybolma ve yağmaya uğramaması, var olan güvenlik önlemlerinin devam etmesi için kapalı devre kamera ve alarm sistemlerinin aralıksız çalışması sağlandı.  

İBB Kültür Dairesi Başkanlığı, deprem bölgesindeki tiyatro topluluklarına sahnelerini açıyor. Depremzede tiyatro toplulukları dayanışma turnesi için İstanbul’da bir araya geliyor. Sadece Tiyatro toplulukları değil, Hatay’ın dünyaca ünlü Antakya Medeniyetler Korosu ile Hatay Akademi Orkestrası dayanışmanın müziğini İstanbul’da yapacak. Depremde kaybettiğimiz sanatçılar anılacak.

SALT, Türkiye’nin güncel sanat galerileri ve sanatçılarının bir araya gelerek başlattığı “Sanat ile Eğitime Destek” dayanışma projesi Salt ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. 6 Şubat depremlerinden etkilenen çocukların eğitimine destek olmak amacıyla düzenlenen proje, 13-16 Nisan tarihlerinde Salt Galata’da yer alacak.
38 galeriden 200’ü aşkın sanatçının bağışladığı işler, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) tarafından depremden etkilenenlere yönelik olarak yürütülen yardım kampanyası kapsamında sunuluyor. Resim, heykel, enstalasyon ve video gibi farklı üretimleri içeren sergi vesilesiyle Nisan ayı boyunca www.tegv.org adresinden bağış yapılabilecek.
Proje aracılığıyla, özellikle ilköğrenim çağındaki çocukların temel eğitim ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Ayrıntılı bilgi edinmek ve katılımcı listesini incelemek için www.tegv.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Inogar, kültürel mirasın kurtarılması ve korunması alanlarında çeşitli paydaşlar ile proje içerikleri geliştirmektedir.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: