AnasayfaDezavantajlı GruplarSağlık&Hijyen

lgbtisagligi.org yayın hayatına başladı

lgbtisagligi.org yayın hayatına başladı

Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında, Avrupa Birliği desteği ile hazırlanan lgbtisagligi.org yayın hayatına başladı. Site, LGBTİ+ bireyleri, güvenli cinsellik konusunda bilgilendirmeyi ve erken teşhis için gerekli sağlık kontrollerini yaptırmaları için homofobik/transfobik ayrımcılığa uğramadan ulaşabilecekleri kurumlara yönlendirmeyi amaçlıyor.

Sitede neler var?

Sitenin ‘Cinsel Sağlık’ bölümü LGBTİ+ aktivisti de olan yazarlar tarafından Türkçe ve İngilizce kaynakların derlenmesi ile elde edilen ve uzman jinekolog ve ürolog hekim ile yapılan görüşmeler sonucunda bir araya getirilen bilgilerden oluşuyor. ‘Ruh Sağlığı’ bölümünde ise bir uzman klinik psikolog tarafından LGBTİ+’lerin sık karşılaştıkları sorunlar ve merak ettikleri üzerinden makaleler bulunuyor.

Türkiye’de LGBTİ+ bireyler sağlık alanında ayrımcılığa maruz kalıyor

10 şehirde 2 bini aşkın kişinin katıldığı 2015 tarihli, Prof. Dr. Ayşe Buğra’nın danışmanlığında, Dr. Volkan Yılmaz ve Dr. İpek Göçmen tarafından hazırlanan Türkiye’de LGBT Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları Araştırması’nın sonuçları, LGBTİ+ bireylerin sağlık alanında da çeşitli ayrımcı uygulamalara maruz kaldığını ve hekime başvurmaktan çekindiğini ortaya koyuyor:

  • Ankete katılanların yüzde 7,6’sı (219 kişi) ayrımcılığa uğrayacağı korkusu ile tedavi olmuyor ya da tedavisini geciktiriyor.
  • Ankete katılanların yüzde 7,2’si (208 kişi) sağlık personeli tarafından eşcinsel ve/veya trans kimliğinin tedavi edilmeye çalışıldığını belirtiyor.
  • Ankete katılanların yüzde 50,3’ü (1447 kişi) cinsel sağlık hizmetlerine nereden ve nasıl ulaşabileceğini bilmiyor.
  • Ankete katılanların yüzde 43,2’si (1218 kişi) hayatında en az bir kez intiharı düşünmüş.
  • Ankete katılanların yüzde 23,9’u (686 kişi) ruh sağlığı hizmetlerine ihtiyaçları olması rağmen, bu hizmetler pahalı olduğu için hizmete erişemediklerini belirtiyor.
  • Ankete katılanların yüzde 14,1’i (400 kişi) herhangi bir sağlık sigortası kapsamında olmadıklarını beyan ediyorlar.