AnasayfaGirişimcilikGıda

LIFE Projesi Girişimcilik Öyküleri – 7: Beyond Kitchen

LIFE Projesi Girişimcilik Öyküleri – 7: Beyond Kitchen

Faten Sarraj
Kuluçka Üye İlişkileri Sorumlusu

IDEMA Kalkınma çalışanları yazıyor: Faten Sarraj, LIFE Projesi katılımcılarından Mohammad Shiekh Alard’ın girişimcilik öyküsünü IDEMA Haber okuyucuları için yazdı.

Mohammad Shiekh Alard, altı yılı aşkın bir süredir İstanbul’da yaşıyor. Le Cordon Bleu İstanbul’un katkılarıyla Özyeğin Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nden mezun olan Alard, eğitimi boyunca Fransız yemekleri eğitimi, yiyecek-içecek dersleri ve restoran yönetimi ile ilgili çeşitli derslere katıldı. Üniversiteden mezun olduktan sonra Inogar’da faaliyet gösteren sürdürülebilir gıda girişimciliği programı olan LIFE Projesi’nde gıda girişimciliği alanında dört aylık bir eğitime katılan Alard, bu süreçte LIFE mutfağından ve deneyiminden yararlanma şansı buldu. 

LIFE Projesi’ne katıldıktan sonra Türkiye’de bir yemek arabası inşa etme fikri üzerinden proje geliştiren Alard, “Beyond Kitchen” fikrini ortaya çıkardı. Bu proje “Gezici Akşam Yemeği” ismiyle 2019 yılının başında hayata geçirildi. “Beyond Kitchen”, farklı kültürlerden gelen şeflerle birlikte ayda bir kez yedi yemek çeşidinin (ana yemek, tatlı ve içecekler) tam bir set menü olarak pişirilmesi ve hazırlanması iş birliğine dayanıyor. 

Gezici olduğu için projenin her etkinliği için farklı bir ülke mutfağı o aynın konsepti olarak belirleniyor. Daha sonra seçilen ülkeden şeflerle iş birliği yapılarak proje uygulanmaya başlıyor. Bu proje sayesinde dünyanın dört bir yanından şefler ile çalışan Alard, tüm otantik dünya mutfağını tek masada servis etmek için kurduğu bu girişimle, ülkelerin yemeklerini yaparken aynı zamanda o ülkenin tarihi hakkında öğretici bilgilerin de paylaşılmasını sağlıyor.

Beyond Kitchen etkinlikleri genellikle LIFE Projesi’nin de merkezi olan Inogar’da gerçekleştiriliyor. Bu vesilesiyle her ay, 15 ile 40  kişi arasında değişen farklı kültürlerden lezzet deneyimleyicileri bir araya geliyor.  Alard, projesini yerel malzemelerle farklı kültürlerden lezzetleri buluşturarak “yemek ile deneyim senfonisi” yaratmaya çalışmak olarak ifade ediyor. Bu yüzden de Beyond Kitchen, pandemi öncesinde iş ve yemek gezisi deneyimlerini Airbnb’nin deneyim paylaşımı özelliğini içerecek şekilde geliştirdi. Airbnb’nin deneyim paylaşımı özelliği, dünyanın dört bir yanındaki yerel halk tarafından tasarlanıp yönetilen ve tipik bir turun veya dersin ötesine geçen bir etkinlik. Özellikle de yiyecek ve içecek deneyimi seçeneğiyle kullanıcılarına lezzetli bir yemek turuna çıkma, yemek pişirme dersine katılma veya keyifli bir yemek yeme deneyimi sunuyor. Beyond Kitchen da bu özellik sayesinde bir Gezici Akşam Yemeği’ne ev sahipliği yaparak farklı kültürlerin yemeklerini yine farklı kültürlerden kişiler için sunuyor. Alard, şimdilerde bu projesi kapsamında dünya mutfağını İstanbul’a getirebilecek bir online platform üzerinde çalışıyor.  

Bugünlerde farklı ülkelerden Türkiye’ye göç edenlerle birlikte İstanbul’daki yeme-içme kültüründe de değişimler oldu. Örneğin, Suriye yemeklerinin tadını çıkarmak için Fatih’e gidip oradaki lezzetleri keşfedebilir veya Afrika, Özbek, Pakistan ve Gürcü mutfakları için Aksaray’a gidebilirsiniz. Özellikle İstanbul özelinde şehirde yaşayan farklı kültürlerden insanlar arttıkça mutfaklar da çeşitleniyor. Ancak, Alard’ı Beyond Kitchen etkinliğine başlatan bir etken; Türk mutfak kültürünün çok çeşitli ve zengin olması olmuş. Çünkü Türkiye’deki restoranlarda Türk kültürüne ait o kadar çok yemek çeşidi bulunuyor ki; bu yemeklerden farklı kültürlerin yemeklerini sunmak için fırsat kalmadığını gözlemlemiş. Diğer bir unsur da sunulan yemeklerin damak tadı olarak genellikle Türkiye mutfağına özgü olması olunca, o da farklı kültürler için nasıl bir seçenek sunarım diye işe koyulmuş. Dolayısıyla Alard, projesini özellikle Türkiye’de yaşayan farklı milletlerden topluluklara odaklayarak, bireyler arasında sosyal uyum sağlama ve güven oluşturma gibi temellere dayandırmayı amaçlıyor.

Sizlerin de Alard gibi bir gıda girişimi fikriniz varsa ve nasıl geliştirebileceğinizi tam olarak bilmiyorsanız LIFE Projesi’ne katılarak iş fikrinizi geliştirebilir; uygun pazarlama kanalları bulabilir ve piyasadaki zorlukları gerçekçi bir şekilde çözebilirsiniz.