AnasayfaTeknoloji

NASA’dan yeni nesil uzay kıyafeti!

NASA’dan yeni nesil uzay kıyafeti!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Artemis Ay Programı’nın bir bölümü olarak Ay’a geri dönüşlerinde astronotları koruyacak yeni kıyafetin prototipini paylaştı. Yenilenen uzay kıyafetleri, öncekilere göre çok daha güvenli ve yüksek hareket kabiliyeti sağlayan modüler bir tasarım baz alınarak yapıldı.

NASA astronotları, düzenli olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) uzay yürüyüşü yapıyorlar. Ayrıca bunu yaparken onları ölümcül uzay koşullarından korumak için kullandıkları kıyafetler, 1980’lere kadar uzanıyor. En önemlisi ise deneysel çabaların yanı sıra, Amerikalı’lar Apollo günlerinden beri Ay keşfi için yeni bir giysi yapmamıştı. Ancak şimdi NASA, Artemis programının bir parçası olarak 2024 yılına kadar astronotlarını tekrar Ay’a geri göndermeyi planlıyor. Uzay Ajansı da yeni nesil iniş görevleri için daha gelişmiş bir uzay kıyafeti geliştirmeye devam ediyor.

Araç Dışı Hareketlilik Ünitesi olarak bilinen Extravehicular Mobility Unit (xEMU), sadece ay hakkında öğrenilenlere değil aynı zamanda yarım yüzyıllık uzay giysisi teknolojilerinin deneyimlerine de dayanıyor.

Yeni giysiler; üst gövde, kask, alt gövde ve soğutma giysisi ile modüler bir tasarıma dayanıyor. Bunlar, astronotların daha iyi ve daha rahat hissetmelerinin yanı sıra yer çekimsiz ortamlarda çalışmak gibi farklı görevleri için de yapılıyor.

NASA’ya göre; bilim insanlarının temel hareketler ve duruşlar hakkında ayrıntılı ve kesin ölçümler yapılmasına izin veren 3 boyutlu vücut taramalarının gelişmesi, eski Apollo giysileri üzerinde büyük bir ilerleme kaydettirdi. Bu da demek oluyor ki, modüler giysiler sadece daha iyi durmuyor aynı zamanda astronotların hareketlerinin daha geniş ölçekte ve daha az sürtünmeyle karşılaşmalarını sağlıyor.

Kaynak